När våren nu står för dörren och slasket och gruset lämnar våra gator kan vi äntligen ta fram våra lädersulade loafers. De frambringar en viss frihetskänsla men ställer samtidigt lite högre krav på strumpval (om man inte bär dem barfota). Jeans, bomullsbyxor eller grå flanellbyxor, loafers är fint till det mesta.

Det är kanske inte alltid helt enkelt att veta vilken typ av loafer man skall börja med att införskaffa: tassels, penny, string, wholecut eller belgiska? The more the merrier säger vi, men kanske kan det vara en bra början att köpa en penny loafer. Mer modest än sina kusiner är det kanske också den mest mångsidiga av modellerna, särskilt i mörkbrunt kalvskinn (även om det är oerhört läckert med en svart). Visste ni förresten att benämningen penny loafer förmodligen stammar från möjligheten att placera en slant, eller en penny, i bandet som är fäst över loafern? Och visste ni att ordet loafer funnits med i svenskan sedan 1965? Avdelning (o)nö(r)digt vetande.

I Sverige står loafern fortfarande, rent formellt, under oxfordskorna, medan den i vissa länder, exempelvis USA, är fullt acceptabel att bära till formell kostym. Men gränserna börjar suddas ut mer och mer: vi betvivlar att man på de flesta arbetsplatser eller fester får det onda ögat om man bär en vacker och välputsad kalvskinnsloafer till exempelvis mörkblå kostym. Det kan tvärtom vara det som gör din outfit komplett!

Crockett & Jones - Sydney Black Calf

Mycket elegant penny loafer i svart kalvskinn från Crockett & Jones, modell Sydney på 341-lästen.

Meermin - Snuff Rapello Suede

String loafer, sommarens loafer, från prisvärda Meermin från Spanien. Här i snuff suede.

J. Fitzpatrick - Laurelhurst - Burgundy Calf

Smäcker wholecutloafer med perforering från Jason Fitzpatrick. Burgundy är en underskattad loaferfärg enligt oss.

Rubinacci Marphy Loafer - Printed Faux Alligator

Äntligen kan man köpa belgiska kvalitetsloafers i Sverige! Denna modell i alligatorskinn kommer från italienska Rubinacci (Skoaktiebolaget)

Carlos Santos Guimaraes Penny Loafer

Mångsidig penny loafer från prisvärda Carlos Santos (Skoaktiebolaget)

Crockett & Jones - Lichfield Chestnut Burnished Calf

När brogue möter tassel loafers kan magi uppstå. Återigen från brittiska Crockett & Jones, modell Litchfield på 375-lästen i färgen kastanj.

Carmina - Full Strap Penny Loafer

Kanske den mest mångsidiga loafer du kan bära, här i full strap penny från spanska Carmina.

Mörkblå kostym med svarta tassel loafers

Klassisk, marinblå kostym med svarta tassel loafers i skinn. Tummen upp! (dresslikea.com)

Fabio Attanasio i neapelblå kostym och svarta penny loafers

Fabio Attanasio i svagt neapelblå kostym och svarta penny loafers (thebespokedudes.com)

Inläggets huvudbild är en tassel loafer från Crockett & Jones, modell Cavendish i cordovanskinn, färg burgundy (LeatherFoot.com)

(Visited 1 555 times, 1 visits today)