Grenadineslipsar har sedan några år tillbaka varit starkt etablerade inom herrmodet och förhoppningsvis är de här för att stanna. Slipsen är ett slags mellanting mellan den virkade slipsen och sidenslipsen men det är egentligen en sidenslips som är vävd på ett grövre sätt varpå struktur i slipsen skapas.

Det finns i breda termer två typer av grenadineslipsar: garza grossa och garza fina. Precis som namnen hintar om har den med storleken på väven att göra. Garza grossa är grövre vävd och garza fina finare vävd. Vi tycker om båda två men är svagare för garza fina. En av anledningarna till att vi och så många andra fattat tycke för modellen är dess mångsidighet. En klassisk och gnistrande vacker sidenslips kan tyckas alltför formell att bära till exempel till kavaj, medan den virkade slipsen kan vara för informell för en kostym i fin ull. Där ligger grenadineslipsen perfekt mittemellan och den fungerar till både formell kostym och ledig kavaj. 

Traditionellt så brukar grenadineslipsar vara enfärgade men de senaste åren, och kanske just i år, har det blivit vanligare med mönster på slipsarna. Allra snyggaste mönstret på grenadineslipsen är blockmönstrad, i alla fall enligt oss. Men det är svårt att argumentera mot de enfärgades mångsidighet. Har man en mörkblå och en vinröd hemma är man i stort sett redo för de flesta situationer.

Vi har valt ut sju slipsar vi fastnat för denna vår. Kombinera fritt med plaggen hemma i garderoben, men allra helst till vit skjorta.

Triple stripe - Navy/Olive/Brown

Vårens favorit från Florensbaserade Shibumi. Handrullad elegans i blockmönster i tre färger.

Sky Blue

Himmelsblå kräver sin matchning men är en ljuvlig färg. Passar fint till en windowpanemönstrad kostym i ljusgrå eller beige. Från Viola Milano i 6-foldskonstruktion

Navy Polka dot

Prickig och mörkblå perfektion från Paolo Albizzati. Klicka på länken för att se hur läckert det blir med de handrullade kanterna.

Bottle Green

Buteljgrön grenadineslips i garza fina från Berg & Berg. Okonstruerad och återigen handrullade kanter.

Navy Double Stripe

Randiga slipsar är generellt sett inte vår favorit, men när utförandet stämmer kan det bli trivsamt, som här från brittiska Drakes

Navy Mix

Favorit nummer två, också från Viola Milano. Fina, blå nyanser i grenadine/shantung. 3-foldskonstruktion och handrullade kanter.

Navy

Klassikern. Den mörkblå. Bör finnas en i varje herrgarderob. Från Kent Wang.

(Visited 967 times, 1 visits today)