Vissa whiskyupplevelser är större än andra. Den allra första sippen av Aberlour a’bunadh som novis, Lagavulin 16 med en rökighet man aldrig kan förstå innan man provar eller Rosebank 1981 i Värmland en junikväll 2011. Det var ett av de allra första köpen till whiskysamlingen och den kommer alltid att ha en speciell plats i whiskyhjärtat. 

A. Wiberg sippar på Rosebank vid Fryken i juni 2011

Rosebank. Kanske det vackraste destillerinamnet av alla. Tyvärr är destilleriet borta för alltid och kvar finns bara whisky från 1993 och tidigare. Dock börjar utbudet sina, eller snarare är det nästan slut, och flaskorna från detta eminenta låglandsdestilleri ökar mer och mer i värde. Inte så konstigt givet den ofta fantastiska kvaliteten och stiltypiska smaken med mängder av citrus. Affektionsvärdet för redaktionen till utgåvan nedan är stort med tanke på att det var en av de allra första flaskorna som införskaffades. Klokt nog blev det två. Oklokt nog finns bara en kvar. Men vid den sommarljuva värmländska sjön kändes det självklart att öppna den. För inte så länge sedan tog vi de sista dropparna och förde då ner smaknoteringarna.

Rosebank 1981 25 years Special Release

Typ: Single Malt
Region: Lowlands
Destillerad: 1981
Buteljerad: 2007
Ålder: 25 år
ABV: 61,2%
Utgåva: 4710
Dåvarande pris: 1899:-
Nuvarande pris: Ca €1100

Doft: Massiv för att vara en lågländare och där hittas till och med rök (ej torvrök, mer trärök). Komplex samtidigt. Olivolja, citrus, blöt skog, stenfrukter (äpplen och päron) och kanske lite krita! En unik profil.

Smak: Mer citrus nu men tyngden försvinner aldrig. Marsipan och päron, kryddor också såsom nejlika och svartpeppar. Magnifik oljighet. Elegant och kraftfull på samma gång.

Eftersmak: Lång med citrusdominans.

Kommentar: En av de största whiskyupplevelserna hittills. Eftersom det var ett av de allra första samlarobjekten och den ena av de två inköpta öppnades denna sommarkväll i Värmland kommer den aldrig att glömmas. 61,2% alkohol är massivt och den klarar vatten, men var försiktig.

Betyg: 92 hattar av 100

Kanske det nördigaste fotot genom alla tider med medtagna rosblad. Galet men ack så gott!

(Visited 181 times, 1 visits today)