Att vi har en förkärlek till whisky har förmodligen inte undgått någon läsare, liksom dragningen till Italien. Således är det kanske inte oväntat att där finns guldkorn vi känner till, både i form av platser och fantastiskt vin. Det är tillfredsställande att märka att ju mer man lär känna whiskyns alla smaker och dofter desto mer lär man även känna karaktären på ett fint vin. Fina viner finns det många av i källaren på den lilla pärlan Villa Monteleone.

Vitikultur-området Valpolicella ligger i provinsen Verona, i sin tur beläget i nordöstra Italien vid Gardasjön. Området är kulligt, bördigt och pittoreskt, och förutom vinframställningen är området även känt för marmorbrytning. Härifrån kommer som bekant det berömda Amaronevinet, men även ripasso- och Reciotovinet. Det sistnämnda, vilket är ett remarkabelt sött och trivsamt dessertvin, är regionens stolthet och ursprunget till Amaronevinet. Det absolut bästa Recioto vi hittills provat kommer från just Villa Monteleone som ligger i den lilla byn Gargagnago. Härifrån kom Dante Alighieri och i den lilla backen på väg upp mot den relativt sett ännu mindre vingården andas man in italiensk kultur.

Villa Monteleone

Själva villan är inbjudande med sin lilla grusgård och inhyser endast plats för sex gäster i tre rum, Santa Lena, San Paolo och San Vito. Avskildheten, den svala marmoren och lugnet i byggnaden bidrar med en genuin känsla och alldeles utanför ligger de vinrankor från vilka handplockade druvor skördas och ger en mycket liten men ack så kvalitativ och eftertraktad produktion. Ägarinnan Lucia guidar genom Villa Monteleone-viner och vinkällare och när man sedan insuper kvällssolen på terassen med utsikt över dalen och kullarna med ett Amarone eller Recioto från deras 07-skörd är allt totalt.

Utsikten från terassen

Lucias historia är både fascinerande och inspirerande. Hon växte upp i Bogotà i Colombia, uppfostrade sina barn i Chicago tillsammans med sin man – amerikanen Anthony Raimondi – och flyttade sedan till Valpolicella med honom på 1980-talet för att göra vin, en aktivitet som Lucia själv övervakar. När maken gick bort fortsatte Lucia sin dröm med stor känslighet gentemot Italiens historia och traditioner och de människor som har gett oss några av världens bästa viner. Hon är en affärskvinna men hon är också en passionerad försvarare av äkthet och kvaliteten i Valpolicellas viner.

Men vad är då ett Reciotovin, och vad är skillnaden gentemot det mer berömda Amaronevinet? Recioto är ett dialektalt ord och betyder öra. Det är ett dessertvin framställt av druvor som torkas på mattor efter plockning (det som kallas appassimento). Denna process gör att druvorna närmar sig russin och smakerna koncentreras. Vinerna är delikata och smakar såsom du tänkt att ett russindrivet vin skall smaka: sött och rikt. Amaronevinerna går igenom en liknande process men det finns skillnader. Myten säger att Amarone skapades när en vinmakare avsåg att göra Recioto (som är traktens ursprungliga vin), men glömde bort vinet när det började fermentera. Istället för att stoppa jäsningen för att hålla vinet sött fortsatte det tills allt sockret omvandlades till alkohol. Vinet blev Amarone, vilket betyder ”bitter”. Nu vet vi ju att Amarone är allt annat än bittert, men i relation till Recioto är det inte alls lika sött.

Wiberg med ett glas Amarone på terassen 2011

Så när sippar man på det djupröda Reciotovinet? Till desserten just. Inte gräddiga desserter, utan torrare. Ostar är alldeles förträffligt till såklart. Tiramisu. Man behöver kanske inte ens en dessert till, ett vällagrat Recioto är som en egen dessert. För tillfället är det 2011 som finns att köpa på Systembolaget men eftersom vi besökte gården 2011 är det 2005 vi har hemma. Båda årgångarna har fått fina betyg. Nedan presenteras smaknoteringarna från just 2005. Håll till godo.

Ville Monteleone Recioto ”Pal Sun” 2005

Region: Valpolicella
Typ: Recioto (sött dessertvin)
Druvor: Corvina, Corvinone och Rondinella (typiska för provinsen)
Alkoholhalt: 14%
Lagring: Ca 36 månader på franska ekfat, sedan ett år på flaska
Volym: 500ml
Pris: 360:-

Doft: Sött, med torkade frukter i spetsen. Provinsen typiska körsbär hittas, koncentrerade sådana. Kaffe och kakao. Tung och fyllig.

Smak: Sötman är tydlig men det finns även en friskhet från eken möjligtvis som balanserar fint. Körsbär, tunga och mörka sådana, torkad frukt igen där russinen är tydligast, sedan kakao och choklad igen. Plommon också.

Eftersmak: Lång och söt

Kommentar: Tyvärr är vi inga vinexperter (med undantag från Carl) men vi kan ändå känna att det här är kvalitet. Söta dessertviner är inte för alla men Villa Monteleones Recioto blir aldrig sliskigt. Köpvärt!

 

 

(Visited 413 times, 1 visits today)