Bookmakers Toast

Vid pokerbordet finns det få saker som är lämpligt att äta. En macka kan man dock alltid trycka ner, relativt enkelt. Här kommer min tolkning av den klassiska Bookmakers Toasten. Kanske inte helt optimal att äta med händerna, men så pass god att den definitivt är värd en paus från spelandet.

Recept för 4 personer

Detta behöver du:

4 skivor surdegsbröd
2 tomater
1 huvud romansallad
800 g oxfilé eller ryggbiff
1 pepparrot
1 msk sötstark senap
1 msk dijonsenap
1 burk Crème fraîche
6 äggulor
smör
salt och peppar

Förberedelser:

Plocka fram köttet och låt det tempereras. Kött skall aldrig stekas kallt, utan rumstempererat. Detta då ett kallt kött sänker temperaturen i stekpannan och motverkar att en fin stekyta bildas. Hetta upp en stekpanna på högsta värme och häll i en skvätt med neutral rapsolja. Salta köttet och stek i den heta olja. Vänd köttet då och då tills en fin stekyta uppnåtts på köttets båda sidor. Lägg i en klick smör i pannan, eventuellt tillsammans med lite timjan och en krossad vitlöksklyfta. Ös nu köttet med smöret tills dess att du nått önskad stekgrad. Enklaste sättet att vara säker på att köttet blir perfekt är genom att kontrollera innertemperaturen. Personligen föredrar jag medium/rare. Då skall innertemperaturen ligga på ca 52*. Låt köttet vila i minst 5-10 minuter, annars släpper det mycket saft när du skär upp det.
Slå en majonnäs på 2 äggulor och rapsolja. När den blivit tjock och fin smakas den upp med en skvätt ättika, salt och peppar.
Blanda Crème fraîche med majonnäs (ca 50/50), senapssorterna, salt och peppar. Smaka och hitta en balans mellan syran i Crème fraîchen, den söta senapen och hettan i dijonsenapen.
Smörstek brödet och lägg på senapscrème. Toppa med sallad, tomat, färskriven pepparrot, äggula och det trancherade köttet.

 

(Visited 293 times, 1 visits today)