Vinkokta blåmusslor

I det tredje avsnittet lagar kocken Carl Bodin Svensk snabbmat när det är som bäst! Dessutom är det klimatsmart och makalöst gott! Hoppas att det smakar.

Recept för 4 personer. 

Detta behöver du:

2 klyftor vitlök
2 schalottenlökar
1-1/2 chilifrukt (beroende på hetta)
1 msk rapsolja
1 tsk dillfrö
1 tsk fänkålsfrö
1/2 flaska vitt vin
1 skvätt Pernod
1 skvätt Noilly Prat
1/2 dl vispgrädde
Riven ost (parmesan el västerbotten)
2 nät blåmusslor
Hackad persilja
Citron

Förberedelser:

Rensa musslorna ordentligt. Släng spruckna och dåliga musslor. Finhacka lök, chili och vitlök. Häll olja i en mycket het kastrull. Lägg i frön och rosta i någon minut. Släng i chili och lök-hacket och låt fräsa någon minut. Lägg i blåmusslor. Skvätt på vin och lägg på locket. Musslorna skall ångas, inte kokas. Använd en hålslev och plocka upp musslorna när dem har öppnat sig. Låt återstående vätska koka och häll i grädde. Reducera vätskan och smaka upp med mer vin, nolly pratt, pernod, salt och citronsaft. När du nått önskad smak på såsen lägger du tillbaka musslorna. Strö över hackad persilja och riven ost.

Servering:

Servera omgående, gärna tillsamman med en rejäl bit vitt bröd att suga upp såsen med.