Wallenbergare med potatispuré, rårörda lingon, ärtor och brynt smör

Vid fysisk aktivitet krävs återhämtning och påfyllning av energidepåer. Få rätter innehåller lika mycket kalorier som en klassisk Wallenbergare. Å andra sidan är det fantastiskt gott! Den skall serveras klassiskt i min mening, tillsammans med potatispuré, rårörda lingon, brynt smör och gröna ärtor.

Recept för 4 personer

Detta behöver du:

600g Kalvfärs, kylskåpskall
5dl Grädde
4st Äggulor
Ströbröd
Salt
Peppar
Smör
600g Potatis (typ mandelpotatis)
150g Smör
1,5dl Grädde
Salt
Lingon
Socker
Ärtor
Salt
Smör

Förberedelser:

Lägg den kalla kalvfärsen i en matberedare och tillsätt äggulorna. Mixa färsen tills den blandats med ägget. Mata färsen successivt med grädden, ungefär som när du gör en majonnäs. Grädden och färsen skall binda ihop till en ”fluffig” och smidig smet. Se till att den inte spricker utan håller ihop. Smaka upp med salt och peppar, samt ev. lite riven muskotnöt. Forma till biffar och panera i ströbröd. Stek sedan Wallebergarna i smör på medelhög värme tills gyllene på båda sidor. Öd med smör, men undvik att röra på Wallenebrgarna för mycket, då du riskerar att dem faller sönder. Beroende på storlek kan biffarna behövas gräddas klart i ugn en stund, för att bli helt igenom färdiga.

Rårörda lingon

Blanda lingon med socker och låt dra i minst en timma. Sockra efter smak.

Potatispuré

Skala och lägg potatisen i saltat vatten. Koka upp och låt sjuda tills potatisen blir mjuk, kontrollera om nödvändigt med en sticka eller gaffel. Pressa den mjukkokta potatisen eller passera den genom en finmaskig sil. Blanda med rikligt med smör, en skvätt grädde, salt och vitpeppar. Det skall bli en len och fin puré.

Ärtor

Koka upp saltat vatten. Lägg i ärtorna hastigt och låt sjuda i någon minut. Inte för länge, då tappar ärtorna färg och konsistens. Häll av vattnet och smaka eventuellt av med mer salt och en liten klick smör.

Brynt smör

Lägg en rejäl klick smör i en kastrull och värm på medelhög till hög värme, under omrörning. När smöret når ca 150* och börjar skumma, bryns mjölksockret och proteinerna. Smöret skall få en gyllenbrun färg och nötig doft. Då är det klart!

Servering

Servera Wallebergarna nystekta med en klick av purén, rejält med ärtor, rårörda lingon och det brynta smöret! Njut av en magiskt god kaloribomb tillika svensk klassiker!
Wallenbergare njuts med fördel tillsammans med en kall pilsner eller ett glas rött Médoc-vin från Bordeaux i Frankrike.

 

(Visited 706 times, 1 visits today)