Högrevsburgare med ölbrässerad lök och whiskydressing

I det andra avsnittet lagar kocken Carl Bodin Svensk en klassisk rätt på högrev: hamburgare! Avnjut med en kall öl, kanske brygger du din egen. Vill du veta hur man gör? Här får du reda på hur.

Recept för 4 personer.

Detta behöver du:

Burgare:
Ca 800g grovmalen nötfärs av högrev eller bringa
Salt och peppar

Whiskydressing:
1 dl majonnäs
1,5 msk bbq-sås
1 msk sötstark senap
50g riven Västerbottensost
1 skvätt rökig whisky
Salt & rosépeppar

Ölbräserad lök:
2st gula lökar
1 msk socker (gärna cassonadesocker)
1 mörk öl (inte med för mycket beska)

Hamburgerbröd

Tillbehör efter tycke och smak, t.ex:
Ost, bacon, sallad, tomat, saltgurka

Förberedelser: 

Blanda nötfärsen försiktigt med salt och peppar och forma till 4 hamburgare, ca 200g st. Stek eller grilla tills hamburgaren har en innertemperatur på ca 45* eller efter eget tycke.

Dressing:

Blanda ingredienserna och smaka av med en skvätt rökig whisky. Öka eventuellt på mängden av någon ingrediens och anpassa såsen efter egen smak.

Ölbräserad lök

Skala och skiva löken i tunna halvmånar. Smält smöret i en panna och lägg i löken. Stek tills löken får en gyllene färg. Strö på socker och låt karamellisera! Häll sedan på ölen och låt reducera tills ölen är helt inkokt. Det skall ha en marmeladliknande konsistens. Smaka av med en nypa salt.

Servering:

Bygg ihop din hamburgare med dressingen, löken och just dina favorittillbehör. För mig är ost och bacon ett måste på en bra burgare!