Det finns många länder med en rik stålhistoria, inte minst Japan. Vad händer om man tillverkar en rakkniv av japanskt stål sprungen ur den traditionella tillverkningen av samurajsvärd? Man får en alldeles förträfflig rakkniv, den vassaste i sitt slag. 

Namnet Shigeyoshi Iwasaki betyder något i Japan. Han vet hur man smider stål och svärd, en konst han lärde sig av sin far Koseke, också han svärdsmästare. Det är via konsten att smida samurajsvärd rakkniven Iwasaki Tamahagane Kamisori blir till. Stålet är detsamma, tamahaganestål, och även härdningen. Processen är oerhört arbetsintensiv och noggrannheten likaså vilket resulterar i att endast vartannat smide leder till en färdig kniv, allt måste vara perfekt. Allt är naturligtvis gjort för hand från början till slut och det ursprungliga stålet har vandrat en lång väg från lågkvalitativt till yppersta världsklass.

kniv

Alla dessa timmar av slit med minutiöst detaljarbete leder till en kniv som utåt sett ger ett något opolerat yttre, en i det närmaste rå känsla. Skenet bedrar såklart och slutresultatet är ett artisanskt mästerverk. Totallängden är 185mm, bladbredden 20mm och vikten 40g. Längden på bladet då? Två chogake, ett japanskt mått som kan skifta från smedja till smedja. I Iwasakis fall är en chogake 30mm, så bladlängden är här 60mm. Det är en sann ära att känna kniven i handen.

Hur är den att raka sig med? Liksom med alla Iwasakis rakknivar bör man behärska grunderna i att strigla och slipa innan rakningen påbörjas, även om den levereras rakklar. Denna rakkniv är inte världens dyraste, men den sägs vara den mest eftertraktade. Vi förstår varför.

Du hittar den hos Gents.se
Gents.se har det största sortimentet inom manlig livsstil. Allt du behöver inom rakning, skägg, mustasch och hudvård.

 

(Visited 681 times, 1 visits today)