Port Ellen. Säg det namnet till en whiskyentusiast och en drömsk blick uppstår oftare än sällan. Legendariskt är ett ord som kanske överanvänds på Chevaleresk, men i det här fallet stämmer det. Kvaliteten från deras 70-talsdestillat är bestämt mycket hög. Prisbilden på dessa flaskor är dock absurd eftersom destilleriet är nerlagt sedan 1983.

Destilleriet låg på Isle of Islay och har en något brokig historia. Det grundades 1825 men då endast som en kvarn. 1833 började man destillera och gjorde så fram till 1892. 1925 tog Distillers Company Limited över men stängde det igen 1930. Då vilade det fram till 1960-talet varpå det började operera igen, men endast till 1983 då det slutligen stängdes ner för gott. Dock är mälteriet är kvar vilket förser öns andra destillerier med mältat korn. Men där någonstans på 60- och 70-talet skapades några destillat som anses bland de främsta i världen.

Port Ellen Distillery

Port Ellen Annual Releases

Precis som flera av granndestillerierna är whiskyn från Port Ellen rökig tack vare torven. Karaktäristiskt för just Port Ellen är denna svårslagna kombination av det skarpa och det eleganta. Den går inte att hitta i alla deras buteljeringar men den har varit betydande i en av de dyraste och mest eftertraktade serier whiskyvärlden skådat: Port Ellen Annual Releases. Varje år sedan 2001 har Diageo, världens största dryckeskoncern och ägare av destilleriet, släppt en årlig utgåva. I vintras släpptes den 16:e och priset ligger på 30 000kr på Systembolaget. Galet. Första utgåvan betingade strax över tusenlappen när den kom, nu får man betala ungefär samma som 16:e utgåvan. Ack om vi börjat samla i tid!

Port Ellen Annual Releases (bild från whiskyarkivet.se)

Tionde utgåvan

Lyckligtvis har vi åtminstone två utgåvor (oöppnade) i vår ägo, nionde och tionde utgåvan. Den tionde anses av många som den allra främsta och två gånger har vi fått äran att provsmaka. Första gången var för sex år sedan och då togs inga noteringar. Misstaget upprepades inte häromdagen.

Port Ellen 10th Annual Release - flaska

Port Ellen 10th Annual Release 31 years

Typ: Single Malt
Region: Islay (Skottland)
Destillerad: 1978
Buteljerad: 2010
ABV: 54,6%
Utgåva: 3000 flaskor
Lagring: Refill sherry

Doft: W.O.W. Alltså det här är så förbannat trevligt. När rökighet är såhär elegant är det en dygd. Subtil sot, en touch av kust och vax. Lätt vanilj, mandel, äpplen, honung och lätt, lätt krydda. Svårt att i ord beskriva hur komplex den är. Magnifik.

Smak: Lite mer tryck än doften men fortfarande långt ifrån aggressiv. Först en sweet & sour-känsla, som om vanilj och marsipan blandas med citron. Sedan kommer den härliga sältan och den lätta askan (som bidrar). Ännu mer citron efter en stund. Som vi beskrev innan, elegans och skarphet på samma gång. Örter. Olivolja. Lite äpplen. Magnifik igen.

Eftersmak: Lång, alltså verkligen lång. Sälta och citron, lite aska. Peppar och mandel. Japp. Magnifik var ordet.

Tillfälle: När man får chansen.

Betyg: 94 hattar av 100

 

 

 

(Visited 261 times, 1 visits today)