Då hade äntligen Planet Earth II från brittiska BBC premiär på SVT igår söndag (5/3). Det var efterlängtat och hade stora förväntningar på sig. Om det motsvarade dem? Haha, programmet krossade dem. Det var utan tvekan den största natur-, och kanske även TV-upplevelse, vi tagit del av.

Fotot var fullkomligt magiskt med vinklar som gjorde att vi kände att vi var där. Innehållet var banbrytande och utbildningsnivån som vanligt hög. Och dramatiken är som alltid på topp. Som när de nykläckta havsleguanerna sprintar mot döden bestående av hundratals bakhållsliggande ormar. Eller när lemurerna på Madagaskar överlever i en slags skog bestående av extremt taggiga och farliga träd. Eller när hanarna hos komodovaranerna burdust kämpar om honans gunst.

Komodovaraner in action

 

Avsnitt 1 handlade om öar, och liksom hos föregångaren Planet Earth (2006) får man efter varje avsnitt följa med bakom kulisserna till en av inspelningsplatserna. Denna gång fick vi en inblick i hakremspingvinernas våldsamma liv på den isolerade ön Zavodovski Island, belägen i Södra ishavet, mitt emellan Sydamerika, Afrika och Antarktis. Det krävs brittiskt tålamod för att besöka en sådan långväga, farlig och ogästvänlig plats, och under tio minuter förstår man hur oerhört genomarbetad serien faktiskt är. Halva redaktionen hade haft ångest på ön, halva hade varit som små lyckliga barn.

 

Hakremspingviner på Zavodovski Island

Med Sir David Attenborough, kanske världens mest vältaliga person, tillika mest berömda biolog, i spetsen, har serien inte helt oväntat tagit sig hela vägen upp på IMDB’s förstaplats över TV-serier med betyget 9,6. Bakom sig har de lämnat den eviga ettan Band of Brothers och andra tunga serier som Breaking Bad, Game of Thrones, Planet Earth I, Kosmos och Sopranos. Det är en prestation i sig. Nämnde vi att det är Hans Zimmer som gjort musiken? Respekt.

Sir David Attenborough

 

Precis som föregångaren tog uppföljaren flertalet år att spela in och de olika teamen besöker några av jordens mest svåråtkomliga platser och erbjuder oss händelser som aldrig förr fångats på bild. Vi ser lika mycket fram emot de nästkommande sex avsnitten, som i tur och ordning är Mountains, Jungles, Deserts, Grasslands, Cities samt A World of Wonder. På söndag 19.00 sitter vi bänkade och lyssnar till utmärkte Henrik Ekmans berättarröst. Vad gör ni?

(Visited 319 times, 1 visits today)