Tisdag. Trench Coat Day. En av de allra mest älskade rockarna och kanske den mest kända, mycket tack vare att den är lika använd av både kvinnor och män samt burits rikligt på film från Hollywood. Plagget bär på en lång och något brokig historia och en trench coat idag kan se mycket annorlunda ut mot de mer klassiska utföranden rocken hade i sin begynnelse.

Det skall direkt sägas att trench coaten inte är ett designerplagg, ingen genialisk idé på ett ritbord skapad för att ta över modevärlden. Snarare växte den fram via praktiska nödvändigheter liksom många andra bestående plagg inom herrmodet. Föregångaren tros vara great coten, en ullrock skapad för att hålla värmen, flitigt använd i krigstider. Trench coaten däremot var tänkt att skydda mot regn och det finns två företag som båda gör anspråk på att vara dess moder, eller fader om man så vill: Aquascutum och Burberry, båda två tunga aktörer inom dagens modebransch.

Aquascutums trench coat

Brittiska Aquascutum kan mycket väl vara de som först tog fram föregångaren till trench coaten. Två herrar från södra England arbetade under 1850-talet fram en variant av en regnrock som de kallade Aquascutum, vilket betyder regnsköld. Rocken fick snabbt genomslagskraft då den distribuerades till den brittiska armén under Krimkriget 1853. Fortfarande var rocken gjord i ylle men vattentät i största möjliga mån. Man fortsatte att förse armén i kommande konflikter men ännu saknades viss karaktäristika såsom materialet.

Gammal annons för Aquascutums trench coat (oldmagazinearticles.com)

Burberrys trench coat

Thomas Burberry arbetade parallellt fram en egen version av den vattentäta rocken på 1850-talet. 1856 var han 21 år gammal och hade öppnat en shop med ytterkläder med ambitionen att skapa ett plagg som var tåligt för brittiskt väder. Istället för att tillverka det i tungt ylle arbetade han fram ett tyg som idag kallas gabardin. Tyget var och är tättvävt, tåligt och har långsmala diagonala ränder i strukturen, och Burberry såg till att det blev vattentåligt både innan och efter vävnad. Denna rock var framförallt lättare via att det var i bomull.

Annons för Burberrys militärklädsel (oldmagazinearticles.com)

WWI – trench coaten tar form

Rockarna från Burberry användes i Boerkrigen och flera återinkallade veteraner använde dem sedan i första världskriget där även Aquascutums rockar fanns tillgängliga. Nu skiftade också rockarna form och blev mer praktiska ur ett militärt perspektiv. Bältet i rocken kom till med den så kallade D-ringen, en liten ring ämnad för att fästa saker i rocken. Axelklaffen ser nu också ljuset, vilken också hade funktionen att hålla attiraljer på sin plats, till exempel epåletten. Rockarna fanns i olika färger beroende på omkringliggande miljö. Sand, oliv, khaki, marinblå och grå var alla förekommande. Även det rutiga innerfodret synonymt med trench coaten fanns redan då och var faktiskt standard i rockarna. Stora, smart placerade fickor och lock kunde nu också hittas på rockarna, till exempel för förvaring av kartor. Dessa kunde knäppas både ovanifrån och underifrån, om det regnade ville man till exempel att vätan skulle rinna igenom. Det här var alltså plaggen britterna använde i de svårnavigerade skyttegravarna, ”the trenches”, i första världskriget, då de var mer rörliga än föregångaren great coaten i ren ylle.

Franske skådespelaren och gentlemannen Alain Delon visar upp hur trench coaten gör sig utmärkt i urban miljö med skjorta och hatt (gentlemangazzette.com)

Trench coatens karaktäristika och popularisering

En stor del av plaggets fortsatta popularitet kan tillskrivas tillgänglighet. När första världskriget var över var det dels många inom armén som redan hade en trench coat och förde över dem i det civila livet, dels hade plagget producerats i stora mängder varpå de fördes vidare till allmänheten efter kriget. Både män och kvinnor använde dem och när de några årtionden senare började dyka upp på film burna av Hollywoods skådespelarelit var odödligheten ett faktum.

Humphrey Bogart i sin ikoniska trench coat (thefashionisto)

Tittar man på det som klassas som en klassisk trench coat finns naturligtvis utmärkande drag:

 • gabardintyg
 • khakifärgad
 • raglanarmar (axelsöm saknas, mer om dessa på torsdag)
 • dubbelknäppt
 • axelklaffar
 • pistolficka (gun patch) på ena axeln
 • halsflärp (throat latch) för att skydda mot hårt väder
 • bälte med D-ringar
 • spännen på ärmen (sleeve straps)
 • fickor som kan knäppas både uppifrån och nerifrån
 • rutigt innerfoder som är avtagbart för säsongsanpassning

Klassisk trench coat från Burberry. Deras trench coats har nästan blivit samlarobjekt. Notera att samtliga ovan beskrivna utseenden finns med (burberry.com)

Idag har trench coaten ett mycket varierande utseende och Burberrys klassiska variant är snarare en riktlinje. De finns i åtskilliga färgsättningar och material, liksom utseenden och prisklasser. Dock, grunden skall alltid vara att det är en form av regnrock, sedan tycks det vara upp till tillverkaren att benämna den. Kanske inte så traditionellt, men säljande. Namnet trench coat har en attraherande kraft.

Örats rock 2017

Felix Richter, vår ständige reporter med Örat mot Verkligheten, är sannerligen ingen traditionalist. Inte heller är han konservativ. Han är snarare en lagom progressiv man öppen för förslag och intryck, ständigt nyfiken och välkomnande, men diskret så. En minimalistisk approach om man så vill. Detta kan sägas återspeglas i hans val av kläder och tänkande kring mode. Han väljer plagg han trivs i, inte mer påverkad av rådande eller klassisk modebild än det att han köper samtida plagg. Samtidigt som han klär sig något minimalistiskt kan hans val av plagg ibland vara mjukt och runt. Han är enkel men svår, alltså. Jag vet dock vilka färger Örat passar i: de skall vara varma, gärna höstiga, och varm mörkblå.

Trench coatAspesi
Rundhalsad tröjaUniqlo
JeansC.O.F Studio
SneakerButtero
KashmirhalsdukBerg & Berg
PortföljCarl Friedrik

Trench coaten från italienska ytterplaggsspecialisten Aspesi är verkligen en minimalistisk version. Borta är raglanärmen, dubbelknäppningen, axelklaffarna, stormfickorna och bältet. Modellen liknar minst lika mycket en klassisk Macintoshrock (denna modell har dock dold knäppning och saknar spännen på ärmen) men Aspesi väljer att definiera den som en trench coat. Märk väl, denna är vald att passa Örat. Jag kombinerar med en mockasneaker från italienska Buttero som i största möjliga mån har samma färgställning som rocken.

Likadant tänker jag med jeansen från svenska C.O.F Studio och kashmirhalsduken. Djup indigo, så tonalt nära som möjligt. Till detta en ödmjuk lammullströja i off white från Uniqlo, en mycket bra färg på Örat. Till sist är cognac den kanske allra bästa accentfärgen till militär/oliv gällande accessoarer, därför får Felix en praktisk och stilren portfölj i just denna färg från Carl Friedrik. Örat är redo att möta verkligheten.

Huvudbild – Aspesi
Källor: gentlemangazzette.comhttp://tweedlandthegentlemansclub.blogspot.se, huffingtonpost.com

(Visited 450 times, 1 visits today)