Amerikanska Oliver Peoples är förmodligen vår ögonsten när det kommer till glasögonbågar. Vi blev liksom många andra medvetna om dem genom den tragikomiska, underhållande och mycket osunda filmen American Psycho som utkom 2000. 17 år senare är bågarna O´Malley fortfarande lika aktuella, liksom modellerna Riley och Gregory Peck.

Oliver Peoples grundades relativt sent, 1987, och första butiken öppnade i West Hollywood samma år. Företaget fick snabbt spridning och allt sedan dess har de legat nära Hollywood-kulturen i form av medverkan i filmer och tidningar samt att de ofta bärs av skådespelare. Designen har inte sällan retrokaraktär och bågarna förknippas med hög kvalitet. Vi har valt ut tre av våra favoriter från Oliver Peoples nuvarande 32 modeller.

Christian Bale som Patrick Bateman i American Psycho, 2000.

O’Malley

I samband med märkets tjugpfemårsjubileum 2012 valde man att nyproducera ett antal modeller under samlingsnamnet Vintage, inklusive en av de tre bågar vi presenterar idag, nämligen O’Malley. Modellen är döpt efter baseball-lagets Los Angeles Dodgers dåtida ägare Peter O’Malley som ofta bar bågen i transparent utförande. Runda i karaktären men den lilla konvexa touchen i bågen gör den intressant. Om vi bara fick bära en båga framöver skulle vi välja den här.

O'Malley - färg Denim O'Malley - färg Raintree O'Malley - färg Brown/Brown Half 2

Gregory Peck

Näst ut bland våra favoritbågar är lika klassiska Gregory Peck 45 RX. Dessa bågar är en replika av dem Gregory Peck bar i filmen To Kill A Mockingbird (1962). Peck är en ikon, liksom karaktären han spelar, Atticus Finch. Peck blev belönad med en Oscar för bästa manliga huvudroll och glasögonen han bär har blivit nästan lika kända som rollprestationen. Något mer markerade bågar än O’Malley, men snarlika ändå. Klandefria.

Gregory Peck - färg "Storm"

Gregory Peck - färg Cobolt Tortoise/Denim

Gregory Peck - färg Buff/Dark Tortoise Brown

Gregory Peck som Atticus Finch i To Kill A Mockingbird, 1962.

Gregory Peck som Atticus Finch i To Kill A Mockingbird, 1962.

Riley

Sist ut är märkets bästsäljare Riley, vilket är den bågen undertecknad bär. Det är något visst med den här bågen för den har en förmåga att passa på de flesta. Kan intellektualisera och göra ansiktet affärsmässigt. Även denna är rund i formen men inte lika tydligt som O’Malley eller Peck. Kanske den mest mångsidiga av de tre. Det flerfärgade sköldpaddsmönstret i olika färgsättningar är unikt för varje båge och gör också att man kan ta upp olika färger i klädseln, inte minst skorna.

Riley - färg Dark Mahogany

Riley - färg Slightly Light Brown Riley - färg El Mirage Tortoise

Tyvärr skeppar inte Oliver Peoples internationellt från sin hemsida och de har varit ganska svåra att få tag i historiskt sett i Sverige. Lyckligtvis är det lättare nu, t.ex. går de att köpa här och här. Och till sist måste vi slå ett slag för deras solglasögon också. Gregory Peck-bågen som solbrillor är smakfullt, minst sagt.

Bruce Willis med O'Malley-solglasögon i filmen The Jackal (Schakalen), 1997.

Bruce Willis med O’Malley-solglasögon i filmen The Jackal (Schakalen), 1997. 

Alla produktbilder från Oliver Peoples.

 

 

 

(Visited 3 689 times, 3 visits today)