Mystiken, missuppfattningarna och myterna kring mat och dryck är många. Därför är det extra roligt att ta kål på långlivade och förlegade förutfattade meningar, om allt ifrån smaker till småsaker.

Här är det myter om smaker som får synas under luppen!

salt

Salt är ingen smakförhöjare

Salt förhöjer inte smaker. Faktum är att salt faktiskt sänker smaker. Äter du tillexempel ett salt chips till chokladbiten kommer chokladen att upplevas mindre söt. Trycker du i dig en näve salta pinnar till champagnen kommer den att upplevas mindre syrlig. Salt är helt enkelt en smaksänkare och inte en smakförhöjare. Med det sagt är salt i sig en fantastiskt smak som vi svenskar generellt älskar. Så även jag, ofta i något ohälsosamma mängder.

ro%cc%88dvin

Rött är en färg, inte en smak

Personer som strängt hävdar att röda viner passar till viss mat och vita viner till annan, har fel. Det är självklart lätt att generalisera med då går man ofta också vilse i syftningsdjungeln. Varken Rött eller Vitt är nämligen smaker, det är färger. Det är inte färgen på drycken som avgör till vilken mat vinet eller ölen passar, det är smakerna och aromerna. Våga därför istället lita på din egen näsa och mun. Tycker du att en mat och dryckes-kombination är god, är det förmedlingen också gott. Oavsett färgen på drycken.

cake

Sött + sött = mindre sött

”Jag gillar inte sötviner, det är för sött” känner du säkert någon som tycker. Självklart är sötviner söta, betydligt sötare än sina sina torra syskon. Hur sött det upplevs påverkas dock av vad du äter till. Kombinerar du ett sött vin med en söt matbit kommer du i stället kanske att uppleva det söta vinet som aromatiskt och syrligt. Det är därför sötviner funkar så bra tillsammans med desserter, anklever med fikon, ost och marmelad och dylikt.

Pssst! Tips från min gamla sommelier-lärare, Janssons Frestelse och Sauternes. Skall tydligen vara en höjdare!

(Visited 120 times, 1 visits today)