Den här veckan kommer vi att fokusera på saker som håller dig varm nu när temperaturen har sjunkit avsevärt. Något man verkligen borde ha då, och bör unna sig, är en kashmirmössa. 

Kashmir kommer som bekant från kashmirgetterna vilka ger en exceptionellt mjuk ull. Kvaliteten varierar, liksom hos annan ull, och hur mjuk den är beror på varifrån ullen på getterna kommer. Den allra finaste ullen kommer ifrån getternas hals och bukparti där fiberlängden är som allra längst. Då är den också som dyrast självfallet, men nuförtiden kan man köpa 100% kashmir till överkomliga priser.

Vi förespråkar materialet till mössor av den enkla anledningen att det inte sticks, tvärtom är det mjukt och skönt. Det är ingen trevlig känsla att vid avtagandet av mössan hitta stora spår av rodnad i pannan för att det sticks. Det händer sällan med kashmir.

Samtliga 11 mössor vi har valt att presentera är en så kallad ”beanie” vilket är ett amerikanskt samlingsnamn för stickad mössa utan visir eller tofs. Alltså den mest avskalade mössvarianten. Vi valde den för att den är lättast att kombinera med övrig klädsel, både upp- och nerdressat. Vi föredrar dem också enfärgade av samma anledning.

11 mjuka kashmirmössor

 

Collegegrå kashmirmössa från H&M som även finns i andra färger och olika storlekar. Prisvärd

Brittiska Sunspel, mer kända för somriga kläder, erbjuder en kashmirmössa i melerad charcoal

COS, ett av H&M’s koncept, har denna havsblå variant i sitt utbud

Ett annat koncept från H&M är nya ARKET där denna beige kashmirmössa i återvunnen ull hittas


Franska Lanvin erbjuder en premiummössa av kashmir i charcoal

Ribstickad variant i vinrött från en av kashmirkungarna, Loro Piana

Ett annat märke förknippat med kashmir är unga The Elder Statesman från Los Angeles. Mycket hög kvalitet och denna beige kan kombineras med både grått och blått

Från slipsspecialisten Drake’s kommer denna khakifärgade kashmirmössa som är stickad i Skottland

Johnstons of Elgin från Skottland har även de mycket fina kvaliteter, denna klassiskt mörkblå beanie inget undantag

Ja, vi tog med en svart. Kan vara mycket klädsamt till den grå rocken, eller den svarta. Kombinera med svarta skor. Här från Amanda Christensen

Vår favorit för säsongen är den orange från Berg & Berg. Vi älskar färg och orange är fint till de klassiska ytterplaggsfärgerna blått, grått och grönt.

 

(Visited 1 798 times, 1 visits today)