Mörkblått. Denna ständiga följeslagare i klädlivet. Öppnar du en välmående herrgarderob bör majoriteten av plaggen vara i mörkblått, inte i svart eller grått. Det finns ett antal plagg kring vilka du kan bygga din garderob, plagg som inte sviker och aldrig blir inaktuella.

Den mörkblå kostymen i ett klassiskt snitt är en sådan. Enkelknäppt med raka fickor, biljettficka om du så vill. Notch lapel (trubbiga slag) och varken för breda eller smala slag. Medelhögt skuren, AMF eller inte är en smaksak. Undvik slag på byxan om du är osäker eftersom du då inte tröttnar på dem.

Där bör även finnas en mörkblå kavaj. Om du bara ska ha en så försök hitta en i blandkvalitet så att den är användbar året om, gärna i hopsackväv, eller traveler-tyg. Gärna utanpåliggande ficka för att tona ner formaliteten, men även för att påvisa att det inte är din kostymkavaj. Välj gärna mörkblå eller neutrala knappar på kavajen, alltså en färg som passar till de flesta andra färger i bältes- och skoväg. Personligen tycker jag inte om bruna knappar till svarta skor och tvärtom.

skjorta

Skjortan

Vit skjorta naturligtvis, gärna två. En mer formell med stabil krage och en mer avslappnad med mjukare krage. Den ljusblå skjortan, kan även vara ljusblå- och vitrandig. Gärna button down!

grenadin

Slipsen

En slips. Varför inte i grenadin! Denna kvalitet känns formell och avslappnad samtidigt. Personligen föredrar jag en mörkblå eftersom de flesta passar i det men vinröd eller buteljgrön grenadin är också trevligt.

na%cc%88sduk

Näsduken

Den vita näsduken. Beroende på hur du viker den ändras tonen du förmedlar. Den raka är mest formell medan den spretiga eller rundade är mer avslappnad.

byxa

Byxan

Du behöver även byxor självklart. Den grå flanellbyxan/ullbyxan, ett par chinos (olivgrönt eller beige) och ett par jeans, i basgarderoben otvättade. Du behöver inga shorts. Det är trams och bör undvikas.

shoe

Skorna

Tre par skor: den svarta kostymskon, alltid i oxfordmodell och med lädersula, helst randsydda och med så få detaljer som möjligt, max en toecap. Därav minimerar du risken för att tröttna på dem. Vidare kan du med fördel införskaffa en brun sko av liknande karaktär men här fungerar även derbyskon och broguemönster. En tunn gummisula på denna sko accepteras och underlättar det praktiska användandet.

En sneaker eller loafer för våren och sommaren. Vid sneakervalet, se till att den är så dressad som möjligt. Detta skapas via enhetlig färg i fin mocka eller skinn. Undvik alla former av kladd såsom märken eller grova sömmar. Om loafer, satsa på lädersula gärna något ljusare brun, gärna mocka i polo suede, färg snuff! Penny, tassel eller string loafer spelar mindre roll!

coat

Jackan

Ytterplagg då? En ullrock borde finnas, om du vill vara säker på ditt val välj en mörkblå eller grå. Enkelknäppt eller dubbelknäpp spelar mindre roll så länge den är tidlös. För det varmare halvåret är den klassiska baracutajackan ett fint val. Färg? Du har nog gissat det: mörkblå. Passar till allt!

(Visited 572 times, 1 visits today)