The Peacoat, eller skepparkavajen, är en av våra mest omtyckta rockar vill jag påstå. Den kommer och går modemässigt men stilmässigt är den bestående. Anledningen till att jag valde den till Måns är dels för att Måns passar mycket bra i rockens urpsrungsfärg – marinblått – och dels för att Måns alltsom oftast bär kortare ytterplagg.

Peacoaten, alltså skepparkavajen, har som namnet att göra en marin historik. Ursprunget är inte helt fastställt, både holländarna med sin rika sjöhistoria och britterna gör anspråk på att ha varit först med plagget. USA’s flotta har också varit, och är så än idag, bärare av plagget, men de kopierade högst troligen modellen av britterna. Enligt Oxford Dictionary stammar order peacoat troligtvis från holländskans pijjakker som betyder rock av grovt kläde och det nämns så tidigt som på 1700-talets början.

Peacoats på unga män i USA’s flotta, WW2

Vad är en peacoat?

Peacoaten är en rock för utomhusbruk – ursprungligen i grovt ylle i marinblått – med kort längd, breda slag, dubbelknäppning, stora knappar i plast, metall eller trä samt med snedställda fickor. Anledningen till dess korta längd i relation till great coats, armens rockar, var att besättningen på skeppen lättare skulle kunna klättra i repen. Den klassiska peacoaten har en mycket stor och grov krage och stora slag, detta för att skydda mot väder och vind vid uppställda. Dessutom kunde man knäppa dem hela vägen upp. De snedställda fickorna utan lock var ämnade att ge enkel åtkomst för diverse föremål men inuti dem fanns extrafickor för säkrare förvaring för exempelvis en plånbok.

Robert Redford i en peacoat i filmen Tre dagar för Condor

Fortfarande finns standardiserade peacoats tillverkade för den amerikanska flottan, och dessa kan även privatpersoner införskaffa. Idag görs de av Sterlingwear of Boston i ett tyg med 80% ull och 20% mikrofiber men i övrigt är modellen sig lik. Faktum är att peacoten är än av de rockar som är minst förändrade gentemot originalen (dock har antalet knappar skiftat, t.ex. fanns 10 knappar under WWII, nu har de sex plus en dold under kragen om man vill knäppa den), och även om man idag kan köpa modellen i åtskilliga färger så skulle jag personligen helst införskaffa den i sin ursprungliga färg. En skepparkavaj skall liksom vara mörkblå.

Måns Zelmerlöws rock 2017

Då är det alltså dags att presentera veckans sista outfit i tema ”rocken”. Att Måns fick peacoten kändes helt givet från början då han nästan alltid, i motsats till mig, bär korta ytterplagg, vilket klär honom väldigt väl. Dessutom är den ju traditionellt i marinblå, en kall och tung färg, perfekt för Måns hy enligt mig. Peacoten är därtill en av de rockar som är stilig att bära med uppfälld krage vilket jag tror Måns skulle applicera mer ofta än sällan. Det är hans rock, helt enkelt.

Peacoat – Mackintosh
Polotröja – Suitsupply
Ullbyxa – Suitsupply
Chelsea Boots – Crockett & Jones
Kashmirmössa – Amanda Christensen
Handskar – Hestra

Denna peacoat från anrika Mackintosh är handgjord i Storbritannien i en mycket lätt men samtidigt varm ull, precis som en peacoat skall vara. Den följer ursprungsmodellen väl och Måns kan stiligt värma händerna i de snedställda fickorna, så till vida han inte bär table cut-handskarna i svart från Hestra, handgjorda från topp till tå i exklusivt vildsvinsläder (peccary). Kashmirmössan i marinblått från Amanda Christensen följer looken i peacoaten och erbjuder värme utan att stickas. Måns är inte rädd för lite mönster på byxan och denna ullbyxa från väveriet Angelico ger edge till denna annars dämpade outfit. Skorna från Crockett & Jones är nya för i år och kommer i materialet ”rough-out suede”, en stryktålig mocka med en lite ”tuffare” look, perfekt till outfiten och Måns i övrigt. Gissningsvis gör han inte slag på byxan, han trivs bättre i ett rakt avslut. Nobody is perfect. Inte att förglömma är polotröjan i merinoull för Suitsupply. Jag valde marinblå på den också, dels för att accentuera byxan, dels för att Måns är stilig i tone-in-tone.

Källor: thegentlemansgazette.com, oxforddictionaries.com
Huvudbild: mrporter.com

(Visited 878 times, 1 visits today)