Inför nyårsafton 2011, då man fortfarande kunde köpa whisky från 70-talet till ett vettigt pris, begav vi oss ut till Systembolagets vinkällarbutik i Stockholm på jakt efter en värdig nyårswhisky. På den tiden fanns det en uppsjö av kvalitetswhisky från oberoende buteljerare och där, på ett bortglömt hyllplan, stod den och väntade på oss: Longmorn 1976 The Perfect Dram.

2011 kunde vi inte riktigt lika mycket om whisky som nu, och framförallt hade vi precis börjar stifta bekantskap med alla dessa förträffliga oberoende buteljerare. Tyska The Whisky Agency (TWA) har alltid varit en av de främsta på att välja fat och genom sin serie The Perfect Dram har man kunnat plocka upp utsökta flaskor.

Det vi visste då var att Longmorn från 70-talet hade ett mycket gott anseende, oavsett om det var bourbon- eller sherrylagring, samt att TWA var top-of-line. Därför reagerade vi när prislappen låg på blygsamma 1500kr, billigt även för 2011 (den betingar drygt €600 idag). Vi högg två. Det blev en mycket trevlig nyårsafton.

Den ena av flaskorna har vi sparat men den andra hade vi ett endaste sample kvar av fram tills för en vecka sedan. Tidpunkten att sänka det kändes rätt och vi var nyfikna på om den skulle upplevas lika magnifik nu som på nyårsafton 2011. Nedan har ni svaret.

Longmorn 1976 The Perfect Dram

Longmorn 1976, The Whisky Agency ”The Perfect Dram”, 35 years

Typ: Single Malt
Region: Speyside (Skottland)
Destillerad: 1976
Buteljerad: 2011
ABV: 53,6%
Utgåva: 187 flaskor
Lagring: Bourbon hogshead

Doft: När man pratar om komplex whisky är det det här man menar. Det är doften av ett konditori med nybakade smördegskakor, typ brysselkex. Doftande trä såsom ceder och sandel. Vax från ett stearinljus. Och frukter, massa frukter. Mandarin, apelsin, papaya, päron och melon. Efter 35 år i fatet hittas också en kryddighet men den är inte dominant, snarare ett komplement i form av kardemumma och vanilj. Honung. Exotisk.

Smak: Fantastisk. 53,6% är en trevlig styrka. Samma fina fruktighet, tropisk och nästan syltig, men nu också mer citrusfrukter. Len mint och vanilj, oljig i konsistensen (vi älskar oljig whisky). Mindre kryddig än doften vilket inte är helt vanligt. En stor upplevelse.

Eftersmak: Frukten vinner mot eken och håller ut länge.

Tillfälle: När man vill runda av den perfekta kvällen.

Betyg: 95 hattar av 100. Varför köpte vi inte alla flaskor som stod där på hyllan?

(Visited 362 times, 1 visits today)