Äntligen en ny utgåva av The Laddie Ten! Av alla whiskydestillerier är Bruichladdich nämligen ett av de vi följer närmast. Inte bara för att vi har vårt eget fat som vilar på ön, utan även tack vare deras höga kvalitet och oviljan att kompromissa med purism. Alla utgåvor de släpper är over 46% ABV, ej kylfiltrerade och aldrig med tillsatta färgämnen. Dessutom experimenterar de med ”terroir”, vilket i detta fall innebär att de använder sig av lokala råvaror såsom korn från ön Islay på vilken Bruichladdich är belägen. Dessutom måste de hyllas för sin innovativa design som lyckas förmedla denna ”renhet”. Kvaliteten då? Alltid hög, och ofta känns deras single malts gammaldags med en slags farmighet och dammighet som var mer rikligt förekommande förr.

Nyligen släppte de sin andra utgåva av tioåringen ”The Laddie Ten”. Den första utgåvan var speciell så till vida att det var deras första single malt efter att destilleringen återupptogs 2001. Den blev unisont hyllad och den andra utgåvan har än så länge fått samma, fina respons. Den består denna gång av whisky som lagrats på bourbonfat, sherryfat och franska vinfat där det sistnämnda är stiltypiskt för destilleriet. Vi är generellt sett skeptiska till för mycket olika fat och slutlagringar men Bruichalddich har en förmåga att hantera det på ett utmärkt sett. Well, let’s dig in.

The Laddie Ten Second Limited Edition

Bruichladdich ”The Laddie Ten” Second Limited Edition

Typ: Single Malt
Region: Islay (Skottland)
Procent: 50
Utgåva: 18 000 flaskor
Lagring: First-fill-bourbon, sherry och franska vinfat

Doft: Där är den, den där farmiga touchen, som ett stall eller hö. Kryddig vanilj och ingefära. Mjölkchoklad, citron och ananas. Kusten. Komplex för sin ålder.

Smak: en härlig gräddighet med honung och kryddighet. Sedan frukterna igen inklusive lite russin och sedan smörkola. Maltig.

Eftersmak: Ganska lång och nu dyker en blommighet upp. Ananas ekar på distans!

Tillfälle: Under vårens första knoppar.

Betyg: 86 hattar av 100

(Visited 286 times, 1 visits today)