Japanska Karuizawa. Är du inbiten whiskyälskare får du ofta en känsla av ouppnåelighet när du hör namnet. Vansinnig prisbild, lika vansinnigt bra kvalitetsmässigt. Det var med andakt och sorg vi alldeles nyligen tömde de sista dropparna av Karuizawa Noh 1983, en av de allra största whiskyupplevelserna.

Karuizawa, kära Karuizawa. Sällan har sådan tung sherrylagring blivit så lyckad via en unik profil där den exotiska orienten binder sig perfekt med extravagansen i det spanska starkvinet. Tyvärr lades destilleriet ner år 2000 men fortfarande dyker släpp upp med droppar av guld. Dock inte längre från den legendariska Noh-serien (Noh är den klassiska japanska teatern med masker) som med sina 34 utgåvor får klassas som en av de bästa i whiskyhistorien. 1983 cask 7576 är den kanske allra bästa (efter 1981 4676).

Vår Karuizawa Noh 1983

En av fördelarna med Systembolaget är att alla får chansen att tillskansa sig riktiga rariteter som Karuizawa via sina onlinesläpp. Hösten 2012 var ett sådant tillfälle. Karuizawa Noh 1983 28 years hade varit ute på övriga marknaden i flertalet månader (och var slutsåld) men nu skulle Systembolaget en tisdagmorgon kl. 10.00 släppa 48 flaskor. Både bourbon- och sherryvarianten släpptes samtidigt, vi riktade in oss på sherry eftersom Karuizawa är berömt för just dessa. Med en responstid på 0,74 sekunder (ja, vi minns, detta klick är vårt vackraste någonsin) lyckades vi få flaska nr 27 av de 48 som släpptes till priset av 2600kr. Idag är den värd över 26 000kr. Vår är slut – no regrets – och vi älskade varje droppe.

Karuizawa Noh 1983 Cask 7576

Typ: Single Malt
Region: Japan
Destillerad: 1983
Buteljerad: 2012
Lagring: Sherry butt
Ålder: 28 år
ABV: 57,2%
Utgåva: 571 flaskor

Doft: 
Karuizawas signatur finns skriven i hela doften. Det första som slår oss är aromatisk trä, som på ett japanskt spa. Sedan finns de tunga sherrytonerna där i form av dadlar, fikon, skinka, torkad mango, läder, tobak, mint, eucalyptus. Körsbär och kaffe. Det här är komplexitet personifierad och man kan sitta och dofta på det här i timmar. Faktum är att det finns en lätt rökighet i den också som bidrar till ännu mer djup.

Smak: Det är tryck i smaken! 57,2% gör sitt. Det unika med Karuizawa, för oss, är att den är så extremt kraftfull men samtidigt oerhört elegant. Tobak, röda bär, blåbär. Lakrits! Mycket lakrits. De torkade frukterna hittas efter ett par sekunder, sedan också choklad och kaffe. Fylligt och ljuvligt. Unikt. Till och med lite citrus letar sig igenom och balanserar den lilla bitterhet som uppstår via träröken.

Eftersmak: En av de längsta vi varit med om. Kaffe och choklad är tydligast, men fruktigheten lämnar aldrig denna pärla, liksom den där tonen av lakrits.

Kommentar: Gissningsvis dröjer det ett tag tills vi kan prova en Karuizawa igen. Det är alltid en speciell känsla och något alla whiskyintresserade bör göra. Det är i klass med Brora och Port Ellen, och en liknande upplevelse uppstår som när man sippar på dem eftersom man vet att man dricker en del av något som inte tillverkas längre. Vi är glada att vi öppnade den!

Betyg: 94 hattar av 100

Karuizawa Noh 1983 finns att köpa här men vi rekommenderar att följa whiskyauction.com istället för ett bättre pris.

 

(Visited 329 times, 1 visits today)