Få personer trollbinder oss på samma sätt som Lars Lerin, kanske den största samtida akvarellmålaren. Med ett sällan skådat djup som han generöst och okonstlat delar med sig av, inbjuder han till lugn och reflektion. Han kan även konsten att få saker att verka okomplicerade, men ändå känner man att det är ouppnåeligt. I hans verk Naturlära innefattas allt ovan.

Julkalendern Lucka 22: Naturlära av Lars Lerin

Naturlära är inte ny, men den kan redan klassas som en klassiker. 2014 mottog Lars Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok med motiveringen ”Bland blomster och brusande vatten leds läsaren mellan iakttagelser, infall och fakta. Det är blått gräs, blöta fötter och Busjöns läge. Det är världen via ett grässtrå. Det är nya infallsvinklar på tillvarons vindlingar. Allt omgivet av lerinska akvareller och bilder som gör detta till en bok att ofta återvända till.

Väl valda ord. Inte nog med alla underbara akvaraller som förgyller den drygt 400 sidor tjocka boken bjuder Lars på egna betraktelser och funderingar, alltid läsvärda. Dessa kompletteras med citat från andra svenska författare, några av de största såsom Strindberg och Martinsson, vilka båda hämtade inspiration ur naturen.

Det är Värmland, hans hembygd, som är basen i boken. Lars återger det han ser på ett sätt som är få förunnat. Vemodet och årstiderna, ljuset i det mörka. Djur, insekter, sedan länge bortglömda byggnader och vidderna. Här kan man verkligen försvinna in i konsten, även när den återges i en bok. Alla kan ta del av den och få lämnas oberörda. Ack Värmeland och Lars, du sköna.

Naturlära finns bland annat att köpa i butik på Akademibokhandeln till ett förmånligt pris för medlemmar.

 

(Visited 856 times, 1 visits today)