Vi kan inte presentera en julkalender utan att medtaga en rökig single malt, och vad passar då bättre än Lagavulin Distillers Edition 2001 som nyligen utkom på Systembolaget? 

Lagavulin Distillers Edition 2001

Den allra första D.E. var Lagavulin Distillers Edition 1979 vilken kom ut i handeln för exakt 20 år sedan. Ingen utgåva har sedan dess trumfat ursprungsutgåvan (betingar idag ca 7000kr) men det är i stort sett alltid toppklass när den nya dyker upp i slutet av varje år. 2017 års utgåva är destillerad 2001 och precis som alltid är den slutlagrad på Pedro Ximenez-fat, en söt typ av sherry, efter att ha spenderat majoriteten av sin livslängd i bourbonfat.

Dubbel- eller slutlagringar har alltid varit kontroversiellt i whiskyvärlden. Purister menar att whiskyn företrädesvis skall lagras på samma fat hela sin livslängd medan industrin i stort har gått mer och mer åt det experimentella. Helt säkert är dock att ingen dubbellagrad whisky har samma status som just Lagavulin Distillers Edition, även om den inte var först eller är mest känd (Balvenie Doublewood får nog räknas som den mest välkända dubbellagrade whiskyn).

Pedro Ximenez-fatet gör att whiskyn blir rundare, mjukare och fruktigare än den klassiskt sotiga, torra och rökiga Lagavulin. Körsbär och fikon hittas tillsammans med kanel och örter. Havet och tången är där, liksom en lätt medicinsk touch. Torv, lakrits, peppar, mörk choklad och honung. Mentol och eucalyptus, apelsiner. Det här är som så ofta förr komplext och den känns vintrigare än den vanliga 16-åringen. Bästa D.E. på två-tre år skulle vi säga efter en lätt nedåtgående trend där sötman blev alltför dominant. Nu är Lagavulins karaktäristika tillbaka igen, och därför blir det 88 hattar av 100.

Lagavulin Destillers Edition 2001 finns att köpa i 65 butiker på Systembolaget och kostar 819kr. Den lär försvinna inom några veckor.

 

 

(Visited 1 544 times, 1 visits today)