De senaste åren har grenadineslipsen verkligen fått ett uppsving på marknaden och den tycks ha etablerat sig i varje mensweargarderob. En mer okänd kusin, och i samma kretsar mycket mindre använd, är grenadineflugan. Precis som slipsen ger den ett avslappnat men samtidigt klätt intryck och en butik som har ett av Sveriges främsta utbud är Granqvist på Rörstrandsgatan i Stockholm.

Julkalendern Lucka 16: Grenadineflugan från Granqvist

Grenadine är ett tyg, vanligtvis vävt i siden, som har en slags ”bräcklighet” och krispighet. Väven är öppen och skapar på så sätt en struktur i sig själv. Som ovan nämnt har grenadineslipsen varit mycket populär de senaste fem åren och den känns mer som en klassiker än en modefluga.

Ljuvlig regimental tie i grenadine och jacquard från Granqvist

Grenadineflugan är som sagt inte lika vanligt förekommande i den högre stilskolan, flugan överhuvudtaget får ofta stå tillbaka till vardagsklädseln eller den mer formella outfiten. Detta är förståeligt då det är svårare, enligt oss, att få till en riktigt bra look med en fluga. Dock, när man väl lyckas, kan det vara mycket trevligt, och då gärna med en fluga i grenadine för att skapa en viss lättsamhet.

Bordeauxfärgad grenadinefluga i ”garza grossa” (grövre struktur) från Granqvist

En specialist på just grenadineflugor (och grenadineslipsar) är Granqvist på Rörstrandsgatan (tidigare Andrew’s Ties) i Stockholm. De har ett imponerande utbud och bredd i materialet där flugorna vävs på trävävstolar i Como i norra Italien. Modellerna är så kallde self ties, d.v.s. man knyter dem själv, och de har självfallet justerbar hals och mäter 6,5 cm i höjd.

”Garza fina”, nättare struktur. Här i dark navy

När skall man då använda grenadineflugan? Man kan inte kalla det direkt felaktigt att använda flugan till finare kostym. Flugan har historiskt sett samma formalitetsnivå som slipsen men det ger kanske ett ”tyngre” intryck med slips. Vi tycker snarare att flugan skall bäras till uddakavaj och lager-på-lager-känsla. En lekfull väst under kavajen och uddabyxa, eller kanske en crewnecktröja i lamm- eller merinoull. V-ringad tröja fungerar också självfallet.

Fyra grenadineflugor från Granqvist

Granqvist har också förutom sin fysiska butik en välsorterad hemsida. Sista beställningsdag för att erhålla produkter innan jul är 20/12 13.00.

(Visited 560 times, 1 visits today)