Eller är inte alla årstider whiskyns årstid egentligen? Sådan är dess natur, det finns pinne för alla temperaturer och årstidsskiftningar tack vare mångfalden i smaker. Men just hösten, framförallt senhösten, kan enkelt ackompanjeras med en whisky.

Men vilken typ av whisky passar allra bäst nu under hösten? Det borde vara den sherrylagrade, gärna på first fill-fat. Vad är egentligen sherryfat och vad betyder first fill-fat? Låt oss förklara!

Whisky lagras alltid på ekfat och nästan uteslutande har en annan dryck varit i fatet innan, oftast bourbon men sherry är också rikligt förekommande. Om det är första gången whisky dyker ner i fatet kallas det first fill, om det är andra gången kallas det refill. Per automatik blir ursprungsdryckens inverkan på whiskyn större ju färre gånger man lagrar whiskyn i det.

Bourbonfatet släpper generellt ljusa smaker som trädgårdsfrukter och vanilj medan sherryfatet genererar torkade frukter och choklad. Även mossa, skog, vilt kött, balsamvinäger och svamp kan hittas. Plus mycket annat naturligtvis. Den samlade smakbilden från ett first fill-sherryfat är att den är tyngre än first fill-bourbonfatet, liksom hösten är en tyngre årstid än våren. I alla fall enligt oss.

En sherrylagrad whisky behöver nödvändigtvis inte vara first fill-lagrad för att passa till hösten eller få fram ovan beskrivna smaker, men det vi vill förmedla är att det är en ypperlig höstpinne. Det är inte alltid lätt att veta hur whiskyn lagrats när du väl ska köpa men hjältarna i branschen är transparenta kring sådan information (medan skurkarna döljer allt, inklusive ålder). Om du ändå behöver lite hjälp, satsa på en av sorterna nedan, och varför inte på en rökig? Känns helt klart höstig!

glen

Glendronach Parliament 21 years

Single Malt
Highlands
48%

Lagrad på både olorososherry och Pedro Ximenez-sherry vilket gör whiskyn både torr och söt på samma gång. Som att äta torkad frukt medan man promenerar i en fuktig lövskog! 48%, mycket trivsam drickstyrka. Utmärkt till kaffet.

kilchoman

Kilchoman Loch Gorm 2016

Single Malt
Islay
46%

För den röksugne. Påtaglig rökighet i kombination med bitter frukt och mossa. Motorolja? 46%. No more, no less. Ingen kylfiltrering och inga färgämnen. Tom Waits-whisky.

hp

Highland Park 25 years

Single Malt
Islands
45,7%

En intellektuell whisky. Pepprig och gräsig, vaxig och lätt rökig. Valnötter. Marmelad. Komplex! Att sippas på i timmar.

(Visited 200 times, 1 visits today)