Sedan 2004 har kampanjen Movember rullat via Movember Foundation och män runt om på jordklotet uppmanas att odla mustascher för att uppmärksamma och samla in pengar för att förebygga och bota manliga sjukdomar såsom testikel- och prostatacancer. Därför har vi valt att lyfta fram mustaschen denna onsdag 22 november i form av Hollywoods mest berömda mustascher genom tiderna.

Man vågar kanske inte odla mustasch, kanske har man ingen. Kanske passar man inte i den, kanske känner man sig inte bekväm i den. Men Movember ämnar överskrida allt det. Tycker man ändå att det är obekvämt kan man kanske låta de som gick i mustaschbräschen leda vägen. Fem män som alla är ikoner på olika sätt, inte minst via deras mustascher. Vi presenterar några av Hollywoods mest berömda mustascher.

1. Erroll Flynn (1909-1959)

Erroll Flynn var i mitten på 40-talet Hollywoods största stjärna och är förmodligen den mest berömde bäraren av den diskreta tangorabatten. Mustaschen var populär i Europa mellan 1910-1940 efter det att tangon slagit igenom, en dans som kom från latinamerika där männen som dansade ofta bar denna typ av mustasch. Erroll gör den rättvisa.

2. David Niven (1910-1983)

Den varme och intelligente David Niven var också han en bärare av tangorabatten, och han gjorde det med bravur. Denna brittiska elegant vann Oscar för bästa manliga huvudroll 1958 och var gift med svenska mannekängen Hjördis Genberg fram till sin död 1983.

3. Paul Newman (1925-2008)

Baby Blues är inte mest berömd för sin mustasch visserligen, men när han väl bar den var det en av de allra stiligaste, oavsett form. Han hade elegansen och lekfullheten för att avdramatisera den. En av de största stilikonerna under 1900-talet passade i allt.

4. Sam Elliott (1944-)

Alla känner kanske inte till Sam Elliott, och gör man det är chansen stor att man gör det för hans totala mustasch och fantastiska hår. Han skriker amerikanska western med sin mustasch, smala figur och djupa röst. Vår favoritroll med Elliott är den som general John Buford i Gettysburg från 1993. That’s the way to ride a horse.

5. Tom Selleck (1945-)

Tom Selleck har gjort mycket, men han är Thomas Magnum, först och främst. Mustaschen, miljöerna och mönstren på skjortorna under Hawaii-solen. Faktum är att rollen gav honom både en Golden Globe och en Oscar, och den var mycket populär i Sverige. Men inte lika populär som Toms chevronmustasch vilken verkligen utstrålar värme och trygghet.

 

(Visited 2 313 times, 3 visits today)