Highway 101 i nordvästra USA  är den vackraste väg vi någonsin färdats på. Vi hävdar att vi nästintill är objektiva när vi påstår att det är den vackraste väg någon någonsin färdats på. Under nästan 250 mil erbjuder den ett naturskådespel sällan skådat, och man slits mellan skräck och förtjusning när man glider fram längs vägarna vid branta stup utan räcken.

US 101

Många av oss känner till och några lyckliga få har haft möjligheten att åka längs med den fantastiska Highway 1, eller mer korrekt California State Route 1, i Kalifornien. Sträckan löper 105 mil och inkluderar den klassiska biten mellan San Francisco och Los Angeles och erbjuder makalös naturdramatik. Redaktionen har haft turen att få ta del av denna dramatik men vi vill ta tillfället i akt att förtälja vad som väntar norr om Highways 1’s början. Det är nämligen så att längs i stort sett hela USA’s västkust löper U.S. Route 101, i folkmun Highway 101, eller The 101. Med sina massiva 248 mil mellan Washington State’s huvudstad Olympia och Los Angeles är det en av de längsta vägarna i Nordamerika, och mer ofta än sällan är det tvivelsutan en av de mest dramatiska.

101:an. Över berg..

..och genom dal!

Precis som Highway 1 slingrar sig Highway 101 ofta längs Stilla Havets bränningar. Då och då är det bara några meter till de blågröna vågorna, medan man ibland tittar ner längs flera hundra meter höga klippor för att se dem slå över och långsamt men outtröttligt forma de chanslösa stenarna. Genom det städsegröna Washington State med sina massiva granar och tallar öppnar landskapet upp sig när man kör över gränsen till bäverstaten Oregon. I denna delstat står vägen i sin fulla blom och den slingrar sig genom flertalet pittoreska små samhällen. Här och var kan man också ta en liten avstickare på någon knapp kilometer till guldpärlor såsom golfparadiset Bandon Dunes Resort. Eller varför inte småstaden Cannon Beach i vilken flertalet filmer spelats in såsom The Goonies och Twilight.

Cannon Beach, Oregon, och dess ikoniska raukar.

Lake Crescent, Washington State.

Trafiken kan rulla långsamt då vägen generellt är tvåfilig. Därför var det längesedan vägen fungerade som huvudled genom delstaten. Oregon är dessutom välsignat med, eller förbannat av, mängder av regn, vilket gör att vägen har en tendens att erodera och långsamma reparationer blir ett faktum. Men ha tålamod – den som söker skall finna. Tar man sig tiden att tuffa i låga hastigheter blir man overkligt rikligt belönad för genom Oregon är västkustvägen kanske som allra bäst. Så ta med dig golfklubborna och spela en runda på Pacific Dunes på Bandon. Checka sedan in på The Seasprite i Cannon Beach och sippa på rosévin från Oregon i jacuzzin. Vakna. Andas in och andas ut stillahavsluften. Sedan väntar Highway 101 igen. Över berg och över flod.

The Seasprite, Cannon Beach. Mästerligt boende.

Pacific Dunes på Bandon Dunes Resort, Oregon.

 

(Visited 815 times, 1 visits today)