Midsommar och snaps går hand i hand, det må vi säga. Den kan vara svalkande under de varmaste midsomrarna (nåja, de är väl ganska få) eller värmande när regnet smattrar mot rutorna (som vanligt). Det är inte alls svårt att göra sin egen snaps. Det går fort och det är ofta roligare att dricka den istället för en köpt. Vi har tagit fram våra fem favoritrecept så att du kan göra din egen midsommarsnaps!

 

1. Flädersnaps

Det här behöver du:

  • fem fina blommor från fläderträdet, färska eller torkade (förväxla ej med den giftiga druvfläderna vilken har röda bär och mer ovalformade blommor, äkta fläder har svarta bär och platta, stora blommor)
  • en flaska Brännvin Special
  • 1 tsk socker

Gör såhär: 

  1. Plocka fina fläderblommor. Bäst är de i slutet av juni. Du kan hänga dem upp och ner i snören och torka till senare.
  2. Lägg fläderblommorna i en glasburk, flaska eller liknande (du kan såklart hälla ut lite av brännvinet i flaskan och toppa med flädern)
  3. Häll på halva flaskan brännvin special så att det täcker och förslut.
  4. Låt fläderessensen stå och dra 3 dagar. Vänd då och då. Fläderessensen ska få en gul färg och stor doft och smak av flädern.
  5. Ta upp eller sila bort fläderblommorna.
  6. Fläderessensen späder du sedan med brännvin eller vodka till önskad smak, förslagsvis med resterande brännvin.

 

2. Limesnaps

Det här behöver du:

Gör såhär: 

Riv av det gröna skalet från en limefrukt. Undvik det bittra, vita lagret. Stoppa skalet i en flaska vodka och låt det stå och dra en eftermiddag. Smaka av med några droppar honung eller sirap om du saknar sötma och limesaft om du vill ha mer syra. Sila bort skalet i ett kaffefilter.

3. Dill- och koriandersnaps

Det här behöver du:

  • 0,5 dl hela korianderfrön
  • 1 st sockerbit
  • En flaska Renat
  • Ca 50 g dill

Gör såhär: 

  1. Stöt korianderfröna lätt i en mortel. Lägg i en glasburk med socker­biten, häll på 3 deciliter av brännvinet. Sätt på ett lock och låt dra i minst tre dygn, gärna fyra. Vänd och rotera burken ett par gånger per dag.
  2. Sila genom ett kaffefilter ner i en ren flaska.
  3. Bryt dillkvistarna och lägg i en bunke. Slå på resterande (4 deciliter) brännvin, täck över och låt dra i 12 timmar. Sila genom kaffefilter.
  4. Häll ihop de båda extrakten.
  5. Servera kylskåpskallt.

 

4. Smultronsnaps

Det här behöver du:

  • en halv flaska (0,7 dl) smultron
  • ett svagare brännvin, exempelvis Brännvin Special
  • eventuellt några nypor florsocker

Gör såhär: 

  1. Plocka och rensa smultronen och fyll drygt en halv flaska. Fyll upp med en svag brännvinssort (till exempel Brännvin Special). Till smultronets mjuka smak vill man inte ha en spritsort som bränner i halsen. Den ska snarare harmoniera med det mjuka och söta i bären.
  2. Låt flaskan stå i rumstemperatur tills snapsen fått fin färg. Smaka eventuellt av med några nypor florsocker.
  3. Sila och låt snapsen klarna på ny flaska till den bildat bottensats.
  4. Tappa om snapsen och undvik att bottensatsen följer med.
  5. Förvara mörkt tills det att flaskan isas för servering.

 

5. Ingefära- och citronsnaps

Det här behöver du:

  • 70 cl valfritt okryddat brännvin
  • 2 citroner
  • 4 rosmarinkvistar

Gör såhär: 

Skala av det yttersta av citronenernas skal. Häll brännvin i en flaska eller karaff och lägg ner citronskal ihop med rosmarinkvistarna. Förvara i rumstemperatur i ett dygn. Kyl ner snapsen och servera 1-2 dagar senare.

Vi hoppas att du nu har förutsättningarna för att göra din egen midsommarsnaps!

Källor: alltommat.se, icakuriren.se, ica.se, mittkok.expressen.se, receptfavoriter.se