Nu på söndag är en stor dag, då är det nämligen fullkomligt legitimt att sippa på glögg.

Glöggen, vår mytomspunna dryck stammad ur det tyska glühweinet, är verkligen ett ljus i vintermörkret. Chevaleresk listar nedan sina favoriter och en gemensam nämnare är den relativt höga alkoholhalten. Detta kan tyckas ansvarslöst men eftersom alkohol dunstar vid för snabb och intensiv uppvärmning kan det vara bra att gardera sig. Som de whiskykonnässörer vi dessutom är upplever vi att smakerna kommer fram bättre vid en högre alkoholhalt. För övrigt anser vi att tillförsel av mandel, russin och andra ting är trams, drycken bör inmundigas i sin renaste form.

 

3

Blossa Trestjärning Guld

På grund av EU’s nya direktiv gällande aromatiserande viner, vilket fastslår att vinglögg endast får framställas av vin, kan vissa av de svenska glöggsorterna inte längre kallas glögg. Detta eftersom de är spetsade med andra alkoholhaltiga drycker. Blossa Trestjärning Guld (och Silver, se nedan) drabbas då den är spetsad med cognac. Vi tar dock ingen notis om denna regeländring och självklart skall denna klassiker vara med på listan.

Procent: 21
Pris: 89:-
Doft & smak: cognac kan hittas för den som är strävsam. Kryddnejlika och choklad, russin och kardemumma. Den höga alkoholhalten ger allt en skjuts!

2

Blossa Trestjärning Silver

Liksom Guld blev den drabbad av direktivet, denna potenta glögg spetsad med rom. Försäljningsmässigt har den inte levererat lika fantastiskt som Guld och den lagerförs inte av Systembolaget. En orättvisa om ni frågar oss, förmodligen vår favorit i startfältet.

Procent: 21
Pris: 89:-
Doft & smak: något torrare än Guld men aldrig så att det stör, tvärtom. Torkade fikon och dadlar, russin och kanel. Magi!

5

Blossa 1895

Nej, det här är inget sponsrat inlägg från Blossa, vi råkar bara nämligen tycka att vår mest namnkunniga glöggleverantör gör några riktigt fina smaker. Kalla oss kommersiella om ni vill, håna oss vi sippar ni står still! Baserat på ett recept från 1895 är ambitionen med versionen att återskapa glögg från förr. Den limiterade utgåvan från 2015 sålde slut varpå den har producerats igen för 2016.

Procent: 18
Pris: 129:-
Doft & smak: ultraklassisk men med lite mer oomph, och det gillar vi! Nejlika, kardemumma, kanel och russin. Ett safe bet.

1

Vistakulles Starkglögg Äpple

Det är ingen hemlighet att redaktionen har stark anknytning till Småland. Därför, och även för att vi tycker mycket om artisanskt hantverk, vill vi uppmärksamma en starkglögg med äpplen i fokus. Och för smaken naturligtvis. Glöggen är producerad på Vistakulle Fruktodling i Huskvarna och tillverkad i så pass liten skala att endast de närliggande butikerna fått den. Vi högg en flaska.

Procent: 14,5
Pris: 142:-
Doft & smak: söt och fyllig och äpplen är framträdande, kanske lite hjorton också? Nejlika och kardemumma finns där också.

4

Lutendrank Starkvinsglögg

Vi fortsätter Smålandshyllningen med Lutendrank Starkvinsglögg. Glöggen är producerad i  Vaggeryds kommun i norra Småland av Auld Rare Whisky Sweden som var Sveriges första oberoende whiskybuteljerare. Återigen en liten upplaga som bara letade sig in bland lokala Systembolag. Lutendrank syftar till Gustav Vasas benämning av sin favoritdryck som var uppvärmt vin, precis som glöggen. Tvisten? Smaksatt med lingon!

Procent: 15
Pris: 133:-
Doft & smak: klassiska glöggkryddor och bär från skogen, lingonen känns! Inte lika söt som klassisk glögg, där finns en angenäm strävhet.

(Visited 232 times, 1 visits today)