Hört talas om Glenburgie? Om inte så är det inte särskilt förvånande. Detta Speysidedestilleri lever i skymundan av drakar från samma region såsom Glenfiddich, Glenlivet och Macallan. Tråkigt, kan man tycka, för då och då frambringar de en riktig pärla, t.ex. Glenburgie 1998 för The Single Malts of Scotland.

The Single Malts of Scotland ägs av Speciality Drinks, vilka också är ägare till The Whisky Exchange. Tekniskt sett är denna utgåva alltså inte exklusiv för butiken men för ägarna. Själva destilleriet är som sagt mindre känt men har grundades redan 1810. Precis som många andra skotska destillerier har det vandrat mellan aktivt och nedlagt men sedan 2006 uppvisar de en imponerande kapacitet på 4 200 000 liter per år.

Den mesta av Glenburgies whiskyproduktion är ämnad för blendedindustrin, inte minst storsäljaren Ballantines (det var en del yrsel på den under Romtiden, €10 för 70cl på Conad i Garbatella, haha). Dock poppar det upp utgåvor från oberoende buteljerare titt som tätt, och faktum är att de få Glenburgie vi smakat ofta har varit mycket bra. Kanske är det för att vi valt med omsorg, kanske har de helt enkelt ett fint destillat. Nedan är är vald med omsorg och är ett fint destillat. Då blir det succé.

Glenburgie 1998 The Single Malts of Scotland

Glenburgie 1998 17 years The Single Malts of Scotland

Typ: Single Malt
Region: Speyside
Destillerad: 1998
Buteljerad: Augusti 2016
ABV: 54,1%
Utgåva: 271 flaskor
Lagring: Hogshead

Doft: Gräddigt! Vaniljkräm och toffee, vit choklad. Sedan fruktig: papaya, passionsfrukt, persika. Lätt, lätt kryddig. Yummy!

Smak: Härlig konsistens, vi gillar ju feta whiskies. Samma choklad och gräddighet, samma frukter igen. Doften och smaken korrelerar verkligen. Man blir glad.

Eftersmak: Lång och fruktig. Persika. Len. Allra, allra sista uppstår en lätt metallisk eftersmak, men den träder in så sent att den inte blir störande. Säkerligen har du redan hunnit sippa igen innan den uppstår.

Tillfälle: I bersån med fågelkvittret som sällskap. Synd att den är slutsåld!

Betyg: 90 hattar av 100

(Visited 132 times, 1 visits today)