Att Street Fighter-serien skulle ha så stor påverkan inom fighting-spelen var i början inte någon säkerhet. Det första spelet var inte direkt någon hit när det kom till arkadhallarna 1987, även om det stod för ett fåtal nymodigheter som specialattacker och de sex kontrollknapparna.

Spelets skapare Capcom var heller inte säkra på att göra en serie av titeln. Så när arbetet på en uppföljare var igång valde de istället att göra om det till det sidscrollande beat ’em up-spelet Final Fight (1989). Spelet mottogs väl och Capcom började få smak för ”slagsmål”-spel. Kanske att de skulle ge Street Fighter en ny chans och se om de kunde få till en uppföljare?

Originalet Street Fighter. Bild: MobyGames

Street Fighter II

Med ett team på cirka 35 personer satte arbetet igång och nästan hälften av dem jobbade initialt på spelets visuella utformning. Detta bidrog till att de hade en hel drös med idéer för en ny, fräsch karaktärsuppsättning till det nya spelet. Endast tre av originalspelets karaktärer fick vara kvar – Ryu, Ken och bossen Sagat. Resten var helt nya karaktärer. Uppföljaren skulle få så många som åtta spelbara karaktärer (till skillnad från originalets Ryu) och fyra bossar, av vilka M. Bison stod som slutboss. Alla kom de från olika delar av världen och alla hade en egen fighting-teknik (Ryu och Ken är undantaget).

Street Fighter II. Bild: MobyGames
Hadouken! Bild: MobyGames

Av en slump lyckades spelet även få till en av de viktigaste delarna inom fighting-spelgenren – comboattackerna. Möjligheten att få in en serie slag på motståndaren, utan att denna hade möjlighet att försvara sig, var ett välkommet inslag. Det gjorde inte bara att spelet flöt på bättre utan gav en helt ny känsla till hur ett fighting-spel skulle vara. Street Fighter II blev en succé när det släpptes i arkadhallarna 1991 och blev startskottet för den våg av fighting-spel som kom under 90-talet.

Undisputed Street Fighter

Det har nu alltså hunnit gå hela 30 år sen det första spelet i serien gjorde entré i arkadhallarna. För att fira detta lite extra vill vi tipsa om en kommande bok från Dynamite Entertainment. Som en del i deras serie Video Game Icons kommer i höst Undisputed Street Fighter: The Art and Innovation Behind the Game-Changing Series.

Undisputed Street Fighter. Bild: Dynamite Entertainment

På över 300 sidor får vi ta del av djupgående intervjuer, följa med bakom kulisserna till skapandet av denna revolutionerande spelserie och ta en titt på designen av de ikoniska karaktärerna. Så om du vill ha lite spelhistoria i form av en bok är detta en perfekt investering till bokhyllan.

Undisputed Street Fighter. Bild: Dynamite Entertainment
Undisputed Street Fighter. Bild: Dynamite Entertainment

(Visited 81 times, 1 visits today)