Whisky är för många förknippat med att konsumeras sippandes, upphällt i glas, framför en sprakande brasa. Gärna i sällskap av en bok eller en god vän, en ruggig höstkväll i november.
Vad många kanske inte tänker på är att whisky också är en utmärkt smaksättning i mat. Bakom alkoholen gömmer sig fantastiska aromer och smaker som sträcker sig mellan allt från citrus, päron och pomerans till vanilj, nötter och tjära.

Nedan kommer 5 tips på hur du kan använda whisky för att smaka upp maträtter och ge dina gamla recept en ny twist.

flambera

1. Flambera

Det självklara och mest effektfulla sättet att använda spritdrycker i mat. Alkoholen försvinner inte bara snabbt, utan även under otroligt effektfulla och eldiga omständigheter. Ett tips är att steka ostronskivling. Låt den vätska av sig i torr panna under någon minut och gå sedan i med en klick smör. Stek gyllene. Skvätt i whisky och tänd eld. Akta ögonbrynen och köksfläkten bara! Låt alkoholen ”brinna bort”. Avsluta med en skvätt citronsaft och fint hackad schalottenlök och vitlök. Servera som topping ovanpå en höstlig soppa eller som tillbehör till en saftig biff.

whisky-food

2. Smaka upp dressingen

En skvätt rökig Whisky i en fet och majonnäsig dipp- eller hamburgerdressing är klockrent! Ger såsen en god liten extra sötma men framförallt en rökig nyans som gifter sig med grillat kött eller lax.

sill

3. Whisky och Sill

Det kanske låter märkligt, men är magiskt gott! Den klassiska senapssillen får sig en pånyttfödelse med en skvätt maltwhisky i inläggningen. Ett måste att testa till nästa sillbord.

chocklad

4. Whisky i chokladdesserten

Med tanke på att smaker som nötter, dadlar, vanilj med flera ofta återfinns i whiskyns förtrollade land är det kanske inte så konstigt att whisky och choklad är en match made in heaven. Några droppar av en whisky eller bourbon, utan rök men med tydlig fatkaraktär, ger chokladdesserten en extra dimension.

salmon

5. Grava fisk med whisky

Att grava fisk med socker, salt och en uns akvavit är ett relativt beprövat knep. Det går dock minst lika bra att grava fisken med whisky. Ger naturligtvis en annan karaktär än den av akvavit, där kummin och dill dominerar, men är minst lika gott. Serverar du mig en whiskygravad lax med dillstuvad potatis, hovmästarsås och en kall pilsner? Då behöver du inte anstränga dig mycket mer för att lägga grunden till en livslång vänskap.

(Visited 1 039 times, 1 visits today)