Tjusningen med whiskyns komplexa natur är att man kan hitta single malts för alla årstider. Hösten är de mogna frukternas tid, vintern är sherrylagrat och gärna med rökighet, våren är de krispa och blommiga sorterna medan sommaren är de fruktdrivna och lättsippade. Vi har hittat fem ypperliga sommarwhiskys, alla tillgängliga på Systembolaget.

Att whisky inte passar sommartid stämmer inte enligt oss. Däremot så är lockelsen gentemot andra drycker större, dels av egen kraft, men också för att whisky ofta betecknas som en tung dryck. Det är också lite väl hårddraget. Lågländarna, irländarna och vissa sorter från högländerna är ofta mycket lättare i kroppen än till exempel en gin eller vodka.

Sommarwhisky för oss är ofta lätt i kroppen, är de det inte kompenseras de av en läskande fruktighet. När vi valde ut våra fem sorter skulle de vara antingen eller, eller båda. Dessutom hade vi som kriterium att de skulle finnas tillgängliga på Systembolaget via ordinarie sortiment eller beställning, alltför att underlätta för er läsare. Vi är nöjda med våra val, vilken ni än väljer av dem kommer ni få en trevlig upplevelse och sippning. Vi presenterar dem i bokstavsordning denna gång. Noterbart är att samtliga är buteljerade vid 46%. En perfekt styrka för sommarwhisky.

Sommarwhisky 1 – Balblair 1983

Typ: Single Malt
Region: Highlands
Destillerad: 1983
Buteljerad: 2013
Ålder: 30 years
ABV: 46%
Lagring: American Oak Ex Bourbon Barrels
Pris: 2799:- (beställningssortimentet)

Wiberg säger:

Det här är som att dricka upp en sommardag på stranden. Friskt vitt vin, vaniljglass och ananas. Aprikoser och plommon, passionsfrukt och marsipan. När man smakar hittar man dessutom päron och kiwi samt fina kryddor som balanserar. 46% ger en perfekt styrka för sommaren. 90 hattar av 100, utan tvekan. Uppställningens dyraste whisky men också den mest lyxiga. Se bara till att den får lite tid i glaset innan ni sippar.”

Sommarwhisky 2 – Compass Box Enlightenment

Typ: Blended Malt
Region: Highlands och Speyside (Clynelish, Glentauchers, Balblair, Mortlach)
Buteljerad: 2016
Ålder: NAS
ABV: 46%
Lagring: First fill american standard barrel (48,2% Clynelish, 36,7% Glentauchers, 10,8% Balblair, 4,3% Mortlach)
Utgåva: 5922 flaskor
Pris: 997:- (beställningssortimentet)

Wiberg säger:

Visst, detta är rent tekniskt ingen single malt, utan en blended malt, d.v.s. maltwhisky från olika destillerier. Compass Box vill gärna avslöja dess ålder, men får så inte göra p.g.a. absurda industriregler. De avslöjar dock kompositionen istället vilket är härligt. Nåval, det här är den allra mest friska av dem fem vi presenterar med vax och äpplen i fronten. Sedan kommer den somriga vaniljen och massa päron. Citron och viol. Fin kropp i smaken med ananas och citronkarameller, äppelskal och krusbär. Lite sälta, västkusten! Det här blir 86 friska hattar av 100!

Sommarwhisky 3 – Craigellachie 17 years

Typ: Single Malt
Region: Speyside
Ålder: 17 years
ABV: 46%
Lagring: American Oak Casks
Pris: 799:- (beställningssortimentet)

Wiberg säger:

”En ljus whisky med vanilj i spetsen, typiskt för bourbonlagrad Speysidewhisky. Somrigheten hittas i krusbär och päron. Kokos och sågspån. I smaken finns citronpaj och citronskal, honung och grädde. Vaniljkräm. Lätt kryddighet i form av peppar och kanel. I slutet blir det mer och mer citron igen. Frisk, klassisk Speysider. 85 hattar av 100.”

 

Sommarwhisky 4 – Glen Garioch 1989 ”Cream of the Crop”

Typ: Single Malt
Region: Highlands
Buteljerare: Wemyss Malts
Destillerad: 1989
Buteljerad: 2016
ABV: 46%
Utgåva: 261 flaskor
Pris: 1430:- (beställningssortimentet)

Wiberg säger:

Glen Garioch är ett mindre känt destilleri som producerade rökig whisky förr i tiden. Inte mycket rök här dock. Hjortron, vaniljsås, melon och grädde som leker tillsammans med lite mint och eucalyptus. Apelsin, päron och äpplen. Smaken är fin, där finns en rikhet från grädden som är härlig tillsammans med många av frukterna vi tidigare nämnt. Visst, man hittar lite av Glen Gariochs stiltypiska mineraliska sida, men den håller sig på rätt sida av fruktstrecket hela tiden utifrån ett sommarperspektiv. Kanel, kardemumma och vanilj i eftersmaken. Äppelpaj! 88 välförtjänta hattar av 100.”

Sommarwhisky 5 – Teeling Revival Pineau des Charentes 14 years

Typ: Single Malt
Region: Irland
Buteljerare: Teeling
Buteljerad: 2017
Ålder: 14 years
ABV: 46%
Lagring: Bourbon casks + Pineau des Charentes casks finish
Utgåva: 10 000 flaskor
Pris: 1199:- (beställningssortimentet)

Wiberg säger: 

Till att börja med, Pineau des Charentes är ett franskt starkvin som används som aperitif och oftast buteljerat vid 17%. Det innehåller delvis cognac eau-de-vie. I detta fall bidrar det med en fin tropisk touch till den redan fruktiga irländarens grund från bourbonfaten. Man hittar plommon, päron, torkade aprikoser, persika och passionsfrukt. I smaken adderas en nötighet och peppar, men frukten sjunger högst. I eftersmaken finner man plötsligt toner av mörk choklad. Sofistikerad. 87 hattar av 100.”

 

 

(Visited 588 times, 1 visits today)