En av de platser vi såg fram emot allra mest att besöka var anrika Jermyn Street i centrala London. Här samlas världens främsta skotillverkare och ingen annanstans kan du på så få meter införskaffa så vackra skor. Det tog oss, bokstavligen, tre timmar att komma därifrån.

Jermyn Street ligger mitt i hjärtat av London ett fåtal hundra meter ifrån Piccadilly Circus. Gatan är kanske ännu mer känd för sin utmärka skjorttillverkning i form av Turnbull & Asser, Harvie & Hudson, Thomas Pink, Charles Tyrwhitt och T.M. Lewin, men skor går före skjortor för oss.

Joseph Cheany & Sons – est. 1886, 21 Jermyn Street

Först ut på gatan är Joseph Cheany & Sons. Naturligtvis går vi in, även om märket aldrig varit en favorit då vi anser att det drunknar lite i mängden. Vi kan ändå inte låta bli att bli lite imponerade över den smakfulla inredningen där alla företagets läster är uppsatta på väggen. Och visst har de fina skor, särskilt modellen Buckingham i svart kalvskinn vilken har en mycket smakfull ”fiddled waist”.

Buckingham i svart kalvskinn

Buckingham i svart kalvskinn

Lästväggen på Joseph Cheany & Sons

Lästväggen på Joseph Cheany & Sons

Church’s – est. 1873, 110 Jermyn Street

Näst ut är Church’s, bara några meter därifrån. Företaget är signifikativt med bländande tillverkningsmetoder och de uppvisar en imponerande mångfald i modeller och läster. De flirtar både med det grövsta brittiska och nätta italienska samtidigt som de har fina, klassiska oxfords också.

Grafton i burgundy

Church’s derby Grafton i burgundy med trippellädersula

Russell & Bromley – est. 1873, 95 Jermyn Street

Vi kikar även in på Russell & Bromley. Företaget kanske inte uppvisar de allra flottaste skorna men då och då kan man hitta en pärla. Det gjorde vi i form av en flätad skinnderby i mörkblått skinn med tunn lädersula som verkligen är tjusig sommartid.

Sommarskor från Russell & Bromley

Ovan beskrivna modellen Cutlass i mörkblått, mjukt skinn från Russell & Bromley

Crockett & Jones – est 1879, 92 Jermyn Street

På tur står Crockett & Jones, kära C&J. Det var de som fick oss att bli skointresserade på allvar tack vare sin fina spridning i Sverige, och för kvaliteten självklart. De är vårt benchmarkmärke och för oss fungerar de som en slags grund vilka andra märken jämförs med. De är inte allra längst upp i näringskedjan men flera steg bättre än instegsmärken till randsydda skor såsom Meermin och Loake. Vi spenderar en timme därinne, även om vi känner alla modeller väl hemifrån.

Självresonemang Malton i mörkbrunt kalvskinn Skoprovning med assistans

Wiberg provar C&J’s modell Malton i mörkbrunt skinn och Dainitegummisula

John Lobb – est. 1866, 88 Jermyn Street

Pulsen stiger när vi kikar in på John Lobb bara ett stenkast därifrån. Vi vill se deras utbud i full flärd. Nu svär vi i skokyrkan men än så länge har vi inte varit överdrivet imponerade över denna en av världens allra främsta skotillverkare, men när vi går ut igen önskar vi att fem modeller stod i garderoben hemma. Det är något extra, både i kvalitet på materialen och i formera på lästerna. Där högg vi i sten, helt enkelt.

John Lobb, Jermyn Street

I John Lobbs butik

John Lobb Loafer

Sagolik mockaloafer i färgen Brick från John Lobb. Modellen heter Aley och företaget har använt en egen randsydd konstruktion de kallar ”Tensil Construction” som går ut på att göra skorna så lätta och behagliga att gå i som möjligt

Foster & Son – est. 1843, 83 Jermyn Street

Det blir fönstershopping hos Foster & Son som tillsammans med Laszlo Vass (U-lästen) har den enligt oss vackraste mejslade lästen, kallad 13029. Foster & Son är kända dels för sin legendariska läst-tillverkare Terry Moore, men också för sin ansamling av bespokeskor som stått i fönstret såpass länge att de fått ett antikt utseende. Kunder efterfrågade denna solblekta finish och nuförtiden kan man för knappt 10 000kr få ett par Fawley på 13029-lästen tillverkade så att de ser 50 år gamla. Vi hade inte sagt nej.

Foster & Son Antique Finish

Fawley i ”Antique Finish”

Edward Green – est. 1890, 75 Jermyn Street

Edward Green behöver ingen närmare presentation. Allmänt betraktade som en första klassens premiumtillverkare erbjuder de oerhörd kvalitet på mycket vackra läster. De är på något sätt, för oss i alla fall, det naturliga steget uppåt från Crockett & Jones. Eller ja, kanske två steg. Det är dags att införskaffa ett par. Det blir förmodligen modellen Dover, marknadens kanske allra vackraste och ikoniska split toe derby.

Edward Green, Jermyn Street

Edward Greens butik på 75 Jermyn Street

Split Toe Derby - Dover

Split Toe Derby, modell Dover i Mushroom Suede från Edward Green

New & Lingwood – est. 1865, 53 Jermyn Street.

Precis när vi trodde att skomeckat var över kikar vi in i ett skyltfönster hos en tillverkare vi faktiskt aldrig hört talas om: New & Lingwood. I fönstret står dessutom en typ av loafer vi aldrig sett innan. Det är kärlek vid första ögonkastet och när vi går in ser vi två i personalen som bär dem. Den kallas butterfly loafer och är tydligen företagets signaturmodell. Vi provar, stl. 8 sitter perfekt. Prisbilden och kvaliteten på skon avslöjar att de förmodligen är jämförbara med Crockett & Jones. Ajdå, vi hittar även en fullstrap loafer (saddle loafer) som vi sålänge letat efter, dessutom på en mycket fin läst, samma som butterfly. Villrådiga köper vi ingen. Det är lugnt, de finns online!

Butterfly loafer

Butterfly loafer i svart kalvskinn från New & Lingwood. Ljuvlig brogue som söm.

Fullstrap loafer

Företagets vackra fullstrap loafer i ”burnished chestnut”

New & Lingwood

New & Lingwood, 53 Jermyn Street

 

(Visited 612 times, 1 visits today)