Vi skulle kanske inte kalla Downton Abbey vår favoritserie, men den levererar en stämning som är svårtoppad om man uppskattar kostym och foto i film. Om man dessutom har en förkärlek till engelska landsbygden samt murrig och grandios inredning blir det en självklarhet att besöka slottet Highclere Castle där serien spelades.

En dryg timmes bilfärd väst om London ligger det magnifika Highclere Castle som inte bara fungerat som inspelningsplats åt just Downton Abbey, slottet huserade också klassiska serien Jeeves & Wooster. Även slutscenerna i Stanley Kubricks Eyes Wide Shut filmades i slottets salong. Vägen dit kantas av allt det man hoppas att den engelska landsbygden skall erbjuda i form av slingriga små vägar, alléer med ståtliga träd och grönska med betande får.

Påväg till Highclere Castle

Väl på slottet förstår man varför det valdes som inspelningsplats eftersom både exteriören och interiören är mycket vacker, liksom de omkringliggande, frodiga trädgårdarna och böljande ängarna. Träden känns uråldriga liksom varenda sten och flisa. Pådraget att sköta dessa ägor måste ha varit utmattande. Vi kan se en engelsman gå med handlie för att få till de allra sista grässtråna i perfekt symmetri.

Highclere Castle

Slottet är byggd i jakobitisk stil där det första spadtaget skedde 1679 och har alltsedan dess varit hem till Earlen av Carnarvon. Häpnadsväckande nog lever familjen fortfarande i slottet vintertid medan de under sommartid flyttar ut för att tillåta besök. Sedan 2009 pågår nämligen reparationer till följd av mångårigt förfall varpå besökarna utgör en välbehövlig inkomstkälla. Här har såklart Downton Abbey spelat en stor roll i att popularisera slottet.

Slottets baksida

Vi anländer en lätt mulen men varm torsdagsförmiddag. Det är försommarkänsla i luften när vi går uppför grusgången mot slottet vi sett så många gånger i serien. Tyvärr finns ingen Mr Carson, butlern, att möta oss, så vi utser oss själva till de mest chevalereska personerna på ägorna. Man hade utan problem kunnat vandra runt här i flera dagar. Eller åtminstone undertecknad. Måns hade gissningsvis blivit uttråkad för längesedan. Vi hittar den berömda bänken där Lady Mary Crawley reflekterar över dåtidens alla problem. Det är lite skillnad mot en ljugarbänk måste vi säga.

Vyn från den berömda bänken

Vidare spatserar vi i trädgårdarna. Till skillnad mot Sverige är allt redan i full blom här. Rosor och tulpaner. Vi skulle kunna tänka oss att vara trädgårdsmästare här för en dag. Här finns ett lugn man sällan hittar.

Blomhimlen

Trädgården

Till vår stora besvikelse råder fotoförbud i slottet. Till vår stora lycka ignorerar vi det. Inte så gentlemannamässigt, men allt för reportaget. Vi känner i stort sett igen alla rum och vrår. Salongen är fantastisk och varje rum lyckas erbjuda något unikt även om inredningen följer en röd tråd. Här kan man bo.

Salongen

Mr Pamuks ödesdigra sovrum Den klassiska korridoren Ett av damernas sovrum

Mitt sällskap vill efter den omtumlande turen i slottet åka hem, men inte riktigt än. Bara en liten runda till runt slottet. Bara en liten, liten promenad till på det emeraldgröna gräset. Och en liten, liten blick bort mot världens mest bortskämda får som fridfullt betar bland de böljande kullarna. Om ni får chansen, åk till Highclere Castle. En dag väl spenderad.

 

(Visited 479 times, 1 visits today)