Ham Yard är ett femstjärnigt hotel i stadsdelen Soho, inte långt ifrån Piccadilly Circus. Vi gissar på att det är en utmärkt övernattningsvistelse men idag är vi här för lunchens skull. Finns det Afternoon Tea? Det gör det, men vi är alldeles för sent ute. Vi får nöja oss med en tvårätterslunch.

Att få dörren öppnad för dig kan tyckas vara en obetydlig gest, men den skapar en första känsla och ett mervärde. Vi får dessutom vårt bagage förvarat både innan och efter lunchen så att vi kan få en mjukare shoppingupplevelse. Och när hovmästaren visar oss till bordet blir vi direkt överlämnade till vår servitör Matteo. Han ser italiensk ut. Det kan bli bra, det här.

Ham Yards meny

A lá carte

Baren hade ett fint single malt-utbud med Glenmorangie och Macallan 25 i spetsen

Baren hade ett fint single malt-utbud med Glenmorangie 25 och Macallan 25 i spetsen

Efter att ha brutit det nybakade brödet och penslat det med det egentillverkade smöret är vi redo att beställa. Matteo har den välbekanta brytningen. Vi frågar lite om deras gnocchi. Matteo tittar suspekt på oss. Hur kan ni uttala gnocchi så träffsäkert? Ho vissuto a Roma.

Tyvärr innehåller gnocchin valnötter men dess substitut är på topp: en krabbpasta med aliverispaghetti och Dorsettkrabba, chili i för trycket. Dagens special väljs också som består av den allra finaste kyckling, en kyckling som levt i lyx, lagd uppå en rotfruktsbädd och grönkål. Till det en slags sås gjord på grädde och smör. Verkar lovande.

Varmrätterna

Som alltid inledande skeptisk

Innan dess stannar vi dock upp ett ögonblick och tar in helgen med två glas Veuve Clicquot, Den Gula Änkan. Frisk med gula äpplen som alltid. Och förrätt måste vi ha! Det blir något lika friskt, en burrata med rökt aubergine, chili, lime och mint. Inget UK utan mint. Tveksamt om burrata och Den Gula Änkan är ett lyckat äktenskap men efter tre timmars shopping i boutiqerna fungerar det.

Burrata!

Vi tar vägen till herrarnas genom en liten inglasad korridor med glastak där gäster sitter i chevalereska soffgrupper och intar sitt te och sina kakor. Det grämer oss lite att vi missade deras Afternoon Tea. Det blev 2016 utsett till stadens bästa i prestigefulla Harden’s London Restaurant Awards, före bland andra The Ritz. Men vi skall ju tillbaka till staden och då skall vi sitta vid det där bordet med maximalt ljusinsläpp och tugga kakor i timmar. Vi längtar!

Ham Yard var sannerligen vackert och ett plus var den behagliga akustiken

Afternoon Tea i glasrummet

Hur var då maten och det totala intrycket? Superbt, såklart. Annars hade vi inte tagit oss tiden att skriva. Personalen var mycket uppmärksam, trevlig och kunnig. Matteo pratar lite italienska med oss, bara en sådan sak. Krabbpastan blev favoriten och det enda egentliga negativa vi kan säga är att cappuccinon efter måltiden inte var av toppkvalitet. Det verkar dock vara något genomgående brittiskt. Det är nog te man skall dricka här, trots allt.

(Visited 154 times, 1 visits today)