Irländarna har varit på stark frammarsch några år i whiskyvärlden. När de äldre faten från 70-talets Skottland började sina startade jakten på nästa juvel, och högst oväntat stod de att finna på den smaragdgröna ön i väst, Irland. Vi presenterar fruktsalladen Emerald Isle 1991 cask #8507 från Speciality Drinks Limited.

1988-1992 verkar vara guldåren för irländska destillat. Under de senaste åren har det kommit ut mängder av förstklassig whisky från ön där den gemensamma nämnaren är tropisk frukt. Vi vet, vi är nästan tjatiga gällande denna egenskap i whisky, men det är ju så oerhört gott! En av anledningarna till att whiskyn blir så fruktig är att irländarna trippeldestillerar i motsats till skottarnas sedvanliga dubbeldestillering. Det ger en lättare och fruktigare sprit. Trams, säger vissa. Mums, säger vi.

När de första utgåvorna utkom runt 2014 kunde man tämligen enkelt plocka upp en flaska om ekonomin tillät. Om man inte är på hugget nu vid släpp är de med ens borta. Särskilt eftertraktade tycks de utgåvor vara som också har en ton av rök i sig (Cooley Distillery) Någon sådan har vi ännu inte lyckats prova, men det säger sig självt att komplexiteten i drycken stiger något snäpp då. Komplext behöver det dock inte alltid vara, en ren och skär fruktighet är lika fantastiskt. Således är vi mycket nöjda över vår utgåva som förmodligen är från Bushmills. Nu provar vi!

 

Emerald Isle 1991 cask #8507

Emerald Isle 1991 Cask #8507 Speciality Drinks

Typ: Single Malt
Region: Irland
Destillerad: 1991
Buteljerad: 2016
ABV: 52,6%

Doft: Som att gå in på Haribofabrik där godiset precis är redo för inpackning. Papaya, passionsfrukt, banan, ananas. Lite mint från eken, men det handlar om frukten. Det är i klass med Tomatin och Benriach från 1976, Caperdonich från 1972 och Lochside från 1981. Frågan är om inte denna är ett snäpp värre.

Smak: Samma godispåse, ni vet Haribos klassiska nappar. Persika också tillsammans med redan nämnda frukter. Den är inte särskilt rund, inte heller tunn, utan driven av syran i frukten. Foxkola!

Eftersmak: Citrusaktig nu. Inte lång, men mer lång än kort. Medium, d.v.s.

Tillfälle: Istället för en Piña Colada

Betyg: 93 hattar av 100. Tyvärr är den slutsåld…

(Visited 149 times, 1 visits today)