Compass Box Whisky är en oberoende buteljerare (köper färdiga fat från destillerier och buteljerar och blandar i eget namn) som kan anses som rebellerna och nytänkarna inom whiskybranschen. Stilbildande inom komponering och etikettering, men framförallt vårdare av transparensen i produkten.

Enligt rådande EU-regler får man inte skriva ut en drycks alla åldersangivelser på en flaska eller dess etui. Man får i skrivande stund endast skriva ut en ålder (och då enligt reglerna den yngsta gällande whisky) eller ingen alls, så kallade No Age Statement. Detta drabbar de whiskysorter som kallas blended malts och blended whisky.

En blended malt, tidigare kallad vatted malt (mer tydlig benämning som tyvärr förbjöds) är en mix av olika single malts i samma flaska, per automatik då whisky från fler än ett destilleri (annars är det fortfarande en single malt). Blended whisky är som vi redan känner till whisky gjord på olika spannmålsprodukter. Compass Box har i flera år specialiserat sig på båda sorterna, men främst blended malts, och de bedriver en kampanj mot whiskyindustrin och EU att förändra rådande regler.

Compass Box – The Circus

Varför då, kan man fråga sig. Jo, för att Compass Box förespråkar transparens gentemot konsumenten. Låt säga att de komponerar en blended malt med fyra olika single malts: Caol Ila fyra år, Pittyvaich elva år, Clynelish 19 år och Mortlach 23 år. Om de då vill skriva ut en ålder på denna flaska måste de skriva att den är fyra år gammal, alternativt strunta i åldersangivelse (vilket drakarna gör nuförtiden i större utsträckning men tar hutlösa priser tack vare pompösa etuier). Inte så attraktivt i konsumenten ögon. Compass Box vill inte bara skriva ut de olika åldrarna, de vill också skriva ut den procentuella fördelningen mellan de olika destillaten samt ge en exakt inblick i lagringsprocessen. Detta saluterar vi, och glädjande nog gör de exakt detta på sin hemsida.

Compass Box Bottle

Nyligen, som ett tydligt hån och statement, släppte de en alldeles förträfflig blended malt som de valde att kalla Compass Box Three Year Old Deluxe, en whisky bestående till 99,6% av whisky äldre än gymnasiestudenter, medan de återstående 0,4% är treårig (Compass Box ber oss konsumenter att inte sprida de exakta åldersangivelserna på de två äldre sorterna online p.g.a. reglementet). Denna finurlighet spreds som en löpeld i whiskyvärlden och vi kan bara hoppas att den ger effekt, för som entusiast är det spännande med så mycket information och transparens som möjligt.

Whiskyn då? Vi har sippat. Vi har svaret.

Compass Box Whisky

Compass Box Three Year Old Deluxe

Typ: Blended Malt (Clynelish & Talisker)
Region: Highlands & Isle of Skye
ABV: 49,2% Utgåva: 3282 flaskor
Lagring: First fill American standard barrel, Refill hogshead och First fill sherry butt

Doft: Mm mm mm. Det här är bra! Som förväntat när det är Clynelish och Talisker, två av våra favoriter genom åren. En lätt, lätt rökighet, Clynelishs typiska vaxighet och en liten pepprighet från Taliskern. Lägg till kanel, vaniljkräm och kardemumma och fina frukter i form av apelsin, äpplen och plommon. Vi är hemma!

Smak: Fruktigt igen. Till och med en lätt tropisk touch, såsom nektariner. Lime och gräs. Äpplen igen. Frisk och fräsch, som Clynelish ofta är. Lätt rökig ånyo. Kanske lite ostron från Taliskern? Magnifik.

Eftersmak: Lång och citrusaktig.

Tillfälle: Till påskeldarna!

Betyg: 90 hattar av 100

(Visited 336 times, 1 visits today)