Från det att Final Fantasy I släpptes har seriens fanskara kunnat njuta av en ny del i serien nästan varje år, med största glappet mellan lanseringen av Final Fantasy VI (1994) och Final Fantasy VII (1997). Från åren 1999 till 2002 kom del VIII, IX, X och XI, varav det sistnämnda var seriens första onlinespel. Sen var det stopp och för fansen gick tiden extremt långsamt. En bidragande del kan ha varit att Final Fantasy XI var just ett onlinespel och inte det fansen var vana vid att få. Kunde det ens räknas med som en del i serien?

Det skulle nämligen dröja till början av 2006 innan Final Fantasy XII nådde butikshyllorna. Spelet använde all kraft Playstation 2 konsolen hade att erbjuda och spelkritikerna verkade älska det. Det för spelserien nyskapande tänket gällande stridssystemet, som tagit inspiration från de stora onlinerollspelen, var något som gav en extra frihet i en nu mer öppen värld. Av flertalet blev det även framröstat som ”årets bästa spel”. Någon var till och med så fyndig och kallade spelet ”det bästa Star Wars-spelet någonsin”, med anledning av den ganska tydliga inspirationskällan.

Final Fantasy XII: The Zodiac Age

Underskattad pärla i Final Fantasy-serien

För seriens fanskara var det dock delade meningar. Vissa gillade det, andra ogillade det och en del hoppade helt enkelt över denna del i serien. Därför var det för vissa ett frågetecken när Square Enix offentliggjorde planerna på en remastrad version till Playstation 4. För en större skara var det nästan en självklarhet. Spelet är nämligen ett av seriens bästa och är oförtjänt underskattat av seriens egna fanskara.

Final Fantasy XII: The Zodiac Age

Chevaleresk rekommenderar därför att färdas till Ivalice den 11 juli och uppleva spelet i Final Fantasy XII: The Zodiac Age.

Final Fantasy XII: The Zodiac Age

(Visited 113 times, 1 visits today)