Det finns egentligen bara en lagtävling i golf som är på samma nivå som Bryder Cup på Bro Hof Slott & CG och det är dess mer kända kusin Ryder Cup. Gemensamt för de två tävlingarna är att 24 män under en helg kämpar för ära, varandra och berömmelse. I år gick tävlingen av stapeln för fjärde gången och det blev ånyo en episk kamp.

Bryder Cup instiftades 2014 av Simon Brändström och Martin Berggren, båda födda i åttiotalets Jönköping. Tidigt tog de på sig ansvaret att bli respektive lags kapten och med fast hand formade de sina ursprungslag till den första utgåvan 2014. Simons lag valde aktivt skrud i blått och vitt medan Martins lag mer passivt fick rött och svart. Lag Simon fick snabbt kärleksnamnet Det Goda Laget medan Martins lag således blev Det Onda Laget.

Det Goda Laget på Stadiums första tee

Det Onda Laget på samma tee

Men vad är då Bryder Cup egentligen? Det är alltså som Ryder Cup i golf fast med ett ”b” i början. B som i Bro Hof. En bana värdig Ryder Cup. Med sina två slingor Stadium Course och Castle Course erbjuder de Sveriges bästa golf vid Mälarens små utlöpare och Stadium Course ligger ständigt i topp över Sveriges bästa banor.

Formatet då? Tävligen spelas över en lördag och söndag i slutet av maj månad eller i början av juni. 12 spelare i respektive lag kämpar om den åtråvärda Bryder Cup genom att spela bästbollar och foursomes på lördagen och singlar på söndagen. Sammanlagt delas 42 poäng ut och det gäller att som regerande mästare samla in 21 poäng eller fler. 2014 och 2015 segrade det Goda Laget medan de Onda äntligen fick lyfta bucklan 2016 efter en mirakelvändning.

Det är en bedrift i sig att lyckas spela turneringen fyra år i rad på samma bana. Att 75% av lagen är intakta sedan första året är ännu större men det vittnar lite om turneringens storhet. Vi kan inte påstå att resultatet är oväsentligt, tvärtom, alla vill vinna, men den fina uppslutningen förklaras i det välsmorda arrangemanget med gemensamt boende på Lejondals Slott i närheten och kamratskapen lagen emellan. Och vinet. Och whiskyn. Och relaxavdelningen. Och skönsången på lördagkvällen. Herregud, har fler klassiska låtar någonsin låtit sämre?

Inte så chevalereskt. Men ändå så.

Golfen, gemenskapen och godbitarna

Att stå på första utslaget på lördagen och skicka iväg turneringens allra första boll är en elektrisk känsla. Man kan nästan ta på stämningen som är lika avslappnad som tryckt. Golfare vet hur påverkad svingen blir av nervositet och med 23 andra som tittar är det inte utan press. Men oavsett resultat blir man invallad av alla andra. En snaphook eller pushslice är inte hela världen. Fast det är ändå skam. I tre sekunder.

Nervernas utslag

Väl ute på banan under matcherna är det förträffligt. Trevligheten är på topp och limmade wedgar och hängdraws på 300 meter varvas med toppade rescues i vassen och missade puttar på 50 cm. Precis som matchspel skall vara. Tilliten är hög och generositeten stor. Se där ja, i pluntan låg visst en Clynelish från 1997. 80% bjuds bort. Som sig bör.

Powerdrive från Det Goda Lagets vicekapten Nils Olsson.

Att se de blå och röda tröjorna på hålen framför i solskenet är poesi. Lugnet är totalt. Känslan att spela i sistaboll med chans att vinna och båda lagen sitter på klipphällen och väntar på dig är det närmsta vi kommer professionell idrott. Där kommer kapten i golfbil och sippar på en lager. Det ryker från klipphällen, det är cigarillerna som gjort entré. Musik strömmar ur högtalarna mellan (och under) slagen. Det är fest!

Cigarillkung Mikael Åberg i Onda Laget

Stråhattskung Peter von Rennenkampff i Goda Laget

Onda Laget mellan bästbollarna och foursome

Goda Laget mellan bästbollarna och foursome

Most Useless Player

Förutom pokalen till det segrande laget finns självklart individuella utmärkelser. Most Valuable Player får Hart Trophy, bäste defensive spelare erhåller Selke Trophy medan årets gentleman får Lady Bing Trophy. Samtliga tre är även kopplade till sportslig prestation vilket också det mest berömda och ökända priset är: Most Useless Player, MUP. Priset till den mest värdelöse spelaren är ett vandringspris i form av en KinBag, ni vet de där horribla golfbagarna från åttiotalet i rektangulär form och hårdplast med infällbara hjul.

Precis som Svenska Akademien har sin ständige sekreterare har Bryder Cup sin ständige kinbagmottagare. Till saken hör att det tyvärr inte finns någon spelare som vill ha den mindre än Anders Johnsson. Han vann förra året, 2016, och trots en massiv översvämning i hans källare där allt gick om intet i förrådet klarade sig KinBagen. Den flöt helt enkelt upp till ytan. Vi presenterar stolt 2017 års vinnare av MUP: Anders Johnsson. Prova att sätta eld på den nästa år, käre Anders.

Anders Johnsson får KinBagen nedtryckt i halsen av kapten Simon Brändström

Goda Lagets Alexander Odegran, årets vinnare av Selke Trophy, vet uppenbarligen hur man besegrar The Stadium Course

Kontraster och klass

Något vi alltid värdesatt i Bryder Cup är stil och klass. Spelar du dåligt och din motståndare äter upp dig, le. Spelar du bra och äter upp din motståndare, le. I denna klass och stil satsar det Goda Laget lite extra på den årliga outfiten och den årliga whiskyn. I år valde vi en tunn, marinblåmelerad bomullströja i rundhals och byxa i samma färg. Den för Bryder Cup specialframtagna logotypen pryder bröstet. Whiskyn som serverades på första tee är från Wolfburn, en nykomling på marknaden. En nervstillande stänkare. Onda Laget då? Funktionspikétröjor och Jameson. Vi älskar kontraster.

Wolfburn inför lördageftermiddagens foursome.

Alla måste sippa

Kontraster

Klass

2018

Hur gick då tävlingen i år? Goda Laget tog hem bucklan igen, tredje året av fyra. 24,5-17,5 skrev siffrorna till. Men det spelar mindre roll efter ett litet tag. Även om man minns segrarna så är det känslan i närvaron som betyder mycket mer. Att få vara del av en tillställning av den här magnituden är ett privilegium. Någon timme efter prisutdelningen färdas Det Goda och Det Onda Laget hem tillsammans under gemensam flagg. 2018 färdas de upp igen. Även då under gemensam flagg.

Det Goda Laget firar segern i de ljumma försommarvindarna

Våra kaptener är, förutom lika goda, energigivare och fantastiska arrangörer. Tack för allt!

(Visited 698 times, 1 visits today)