Anser du att tassel loafers inte är tillräckligt vågat? Känner du att du vill ta twisten ett steg längre? Då kan belgiska loafers vara något för dig!

Redaktionen är minst sagt splittrad, eller snarare är majoriteten på ena sidan: Henrik, Örat, Carl eller Måns skulle gissningsvis aldrig under några omständigheter bära dem, medan undertecknad gärna skulle införskaffa tre-fyra par. Loafern är relativt ung men ändå äldre än sin kusin tasseln. Som namnet antyder var det en belgare, Henri Bendel, som skapade modellen på 40-talet. Han tog helt enkelt en nätt loafer och satte en minimalistisk rosett på den. För att få hög kvalitet behövde han en konstruktör varpå han vände sig till anrika Belgian Shoes vilka har en skotillverkningshistoria på flera hundra år. Skon syddes reverserat genom att tyget fästes på sulan och sedan vände man den ut-och-in för att försäkra sig om ett sömlöst resultat.

Orirginalskon kännetecknas av en mjuk och skön känsla, i nära kontakt med foten. Belgian Shoes gör alltså fortfarande modellen för hand på 110 East 55th Street i New York. Flera andra tillverkare har kopierat modellen och italienska Velasca har till och med gjort en randsydd modell i samarbete med stiloraklet Fabio Attanasio från The Bespoke Dudes. Vi, eller snarare jag, anser att i vissa utföranden kan man bära modellen till kostym, till och med smoking. Till ett par uddabyxor och kavaj finns det inget kontroversiellt med dem, möjligtvis med undantag för själva rosetten i vissa, mindre sofistikerade ögon. Nog med text, vi presenterar ivrigt The Belgian Loafer!

Ciapaccan

Ciapaccan. Randsydda, belgiska loafers i mocka från italienska Velasca.

Henry

Modell Henri från Belgian Shoes. Denna modell går utmärkt till smoking.

Traveler

Från Belgian Shoes kommer också Traveler, här i canvas som ger en avslappnad känsla.

Murphy Intreccio

Italienska Rubinacci har en härlig modell i form av Murphy Intreccio, här i mörkbrunt skinn.

Dartmouth Green

Baudoin & Lange har sin egen tolkning av belgiska loafers där rosetten är borttagen. Ett otroligt fint hantverk med supermjuk mjocka som anpassar sig efter foten, här i Dartmouth Green

(Visited 913 times, 1 visits today)