För bara någon vecka sedan slog svenska klockföretaget Axel & Rönne upp sin webshop och lanserade sin allra första kollektion. Det tog tre år från idé till verklighet och den göteborgsbaserade duon bakom företaget lanserar till att börja med fyra modeller.

Det är extra roligt att lyfta fram nya, svenska företag, tillika passionerade sådana som börjar i liten skala med stor medvetenhet. Man letar efter personlighet, och gärna skall transparens i företaget finnas då en köpare inom menswear idag ofta vill veta så mycket om produkten som möjligt innan anskaffning. Den medvetne herrmodekonsumenten i dagens Sverige letar inte sällan efter något unikt, något som känns genuint och inte minst som kan etiketteras som klassiskt med lång hållbarhet.

Erik Axelsson och Karl Rönneklev heter männen bakom Axel & Rönne och vid en studie av deras koncept känns det som om de ämnar att bemöta dessa parametrar. Idén till klockorna föddes 2014 på en flight hem från Sydeuropa och inspirationen och motivationen var att skapa en klocka med karaktär och kvalitet där alla komponenter var väl genomtänkta till ett resonabelt pris. Prisvärd nördighet, enligt egen utsago. Vi känner igen oss i detta:

Under sex månader samlade vi hundratals bilder av klockor och armband. Ofta besökta vi internationella klockforum, reste och träffade olika återförsäljare och talade med insatta personer. Vi älskar att skapa och är besatta av varje detalj i varje enskild produkt – varje vinkel, linje och material har skapats och valts av oss. Efter vår resa till den toskanska landsbygden för att träffa vår framtida partner för läderbandstillverkning visste vi att vi fick det rätt. Det här är vad vi vill ha. En produkt som andas hantverk och passion.” – Axel & Rönne

Vi förstår vad de menar, läderbanden i vegetabiliskt läder har en fin finish och bringar mervärde till produkten, man ser att det tar 30 minuter per band att tillverka. Stygnen är handsydda i vaxad linnetråd och armbandet ges slutligen en patinering och ”slitning”. Sobert och nyfiket på samma gång.

För urverket står schweiziska Ronda där delarna utvecklas, sammansätts och inspekteras på plats i Schweiz. Dessa skeppas sedan till Göteborg, liksom armbanden, för att sättas ihop där, liksom paketeras.

Axel & Rönne har till sin första kollektion tagit fram två olika designer på urtavlan varav den ena kommer i tre olika utföranden och det andra i ett enda, sammanlagt alltså fyra varianter:

Steel/Brown

Klassisk färgkombination med borstat, rostfritt stål, off-white urtavla samt brunt läderarmband.

Rosé/Cognac

Grafitsvart urtavla, polerat rosé och cognacsfärgat armband. En lite annorlunda färgvariant.

Gold/Black

Svart, guld och benvit urtavla. Det här känns som en klassiker i samtida tappning.

Steel/Burgundy

Vinrött och silver är alltid en fin kombination, och grafitsvart urtavla passar alldeles utmärkt till detta.

Sammanfattningsvis så tycker vi att Axel & Rönne har skapat en vårdad design som ändå sticker ut tack vare de fina läderarmbanden. Det känns alltid bra att ha vegetabiliskt garvat läder från Toskana på handleden!

Axel & Rönnes klockor kostar 2799kr och finns att köpa här

(Visited 1 365 times, 1 visits today)