Vi hade nästan glömt hur förträffligt det är att köra vespa (italienska för geting). Att obehindrat glida mellan filerna och eventuellt irritera bilisterna något. Att aldrig behöva stå i kö på Stockholms trånga gator. Det känns, för ett ögonblick, som att vi är tillbaka i Rom 2006.

Självklart, försiktighet måste vidtas, men bortsett från det är man fri. Fri att färdas vart man vill i staden med en häpnadsväckande snabbhet. Nytorget till Kornhamnstorg på sex minuter istället för 20. Solen strålar och vinden leker i den handgjorda linnescarfen från Paolo Albizzati.

Avfärd

Vi börjar vår resa på Kungsholmen och gasar till max på vanligtvis ogästvänliga Västerbron, men den här gången är vi vänner. Plötsligt är vi på Söder Mälarstrand där de chevalereska båtarna trängs i vårluften.

Söder Mälarstrand

Ska vi åka vidare till Skinnarviksberget, det var längesedan? Klart vi ska. Slipsen följer med. Magnifik utsikt och vårluften är frisk. Michael minns svunna tider i goda vänners lag, om aldrig sinande solar och stjärnklara nätter. Vi drömmer oss bort.

Skinnarviksberget

Vi rusar vidare på Söders höjder och plötsligt, av en slump, träffar vi Måns. Han gör en fotografering men signalerar att han hellre hade suttit på vespan. Vi förstår honom, men ingen plats erbjuds. Denna dag är vår. Vi hittar en liten park där ljuset bryts perfekt mellan trädtopparna.

Frihet i parken

Vår Vespa är en sann klassiker: LXV 50. Modellen togs fram 2006 för att fira Vespas 60-årsjubileum och den är baserad på de klassiska vesporna från 60-talet. Självklart är den byggd i plåt som förr men nu erbjuder den lyxen med elstart (som vi bara utnyttjar när ingen ser). 50 km/h räcker gott och väl.

Vespa LXV 50 2T

Kaffedags. Vi färdas mot Nytorget. Stockholmarna är mästare på att utnyttja solen och överallt trängs folk utan jackor: längs husväggarna, torgen och caféer. En cappuccino och en bryggkaffe. Bryggkaffe Michael, du måste skämta? Han är obeveklig. Cappuccino dricker man inte såhär sent på dagen. Touché.

Cappucco i solen

Timmarna flyger iväg och det är dags att återvända till kontoret. På med hjälmarna, ta vänster där bilisterna tar höger. Nytorget Kornhamnstorg. På sex minuter. Det gick kanske lite för snabbt ändå. Kan vi inte bara köra vidare någonstans?

(Visited 500 times, 1 visits today)