En cap toe oxford får anses som den mest formella av alla skomodeller. Ett litet steg därifrån är quarter broguen. Per definition innebär det att randen över tåkappan, alltså cap toen, är perforerad. Fortfarande fullt godkänd i de flesta affärssammanhang samt till den festliga mörka kostymen. Vi har valt ut nio fina modeller till den tidiga hösten.

Man skulle kunna kalla quarter broguen en mer lekfull variant av den klassiska cap toen. I alla fall ser vi den som sådan. Den är den mest formella av alla typer av brogues (om det är en klassisk quarter brogue) men i ett mockautförande eller perforering uppe vid nacken så kan man utan problem bära dem till en mer avslappnad klädsel.

Frågar du en purist så innebär quarter brogue att endast cap toen är perforerad (mönstrad) men idag kan även sömmarna runt skons nacke vara utsmyckade för att skon skall ges epitetet enligt andra. De skor vi har valt ut är från båda skolorna.

1. Crockett & Jones Belgrave

På Crockett & Jones klassiska och populära 337-läst hittas Belgrave från handgrade-kollektionen. Skorna där har ekgarvad lädersula och ännu högre kvalitet på lädret. Belgrave är urtypen av en quarter brogue med sin perforerade cap toe och rena formspråk i övrigt. Här i antik körsbär som färg.

2. Yanko från Skolyx Quarter Brogue

Spanska Yanko har prisvärda skor som i Sverige säljs av skolyx.se. Skon ovan i mellanbrun mocka görs på deras enligt oss finaste läst 915 som är mejslad och ligger nära foten. Utmärkt till jeans, flanell och chinos.

3. Paolo Scafora Posillipo

Skoaktiebolaget presenterade för en tid att de blivit återförsäljare av Paolo Scafora, ett familjeägt skoföretag från Neapel. Hantverk och finish i världsklass. Fiddle back waist och underbar lyster. Lädersula självklart.

4. Septième Largeur Anselme Crust Chocolate Forme

Franska Septième Largeur har en attraktiv prisbild liksom ett fint formspråk på sina skor. Modellen ovan kan självklart även klassas som en balmoral men den var för stilig för att inte tas med på denna quarter brogue-lista. Notera de platta skosnörena, en stämningshöjare! Lädersula och mörkbrunt skinn.

5. Meermin Brown Country Calf

På runda Hirolästen presenterar spanska lågprisföretaget (för randsydda skor sett) Meermin en quarter brogue i stryktåligt grainskinn och dainitegummisula. Perfekt för dagar på landet eller regntunga dagar.

6. Loake Export Grade Trinity Onyx Black

Loake lanserade relativt nyligen sin nya spjutspetslinje export grade som har mer genomarbetade detaljer, assymetrisk läst och ett rikare skinn i jämförelse med deras 1880-serie. De beskriver själva modellen Trinity som en semi brogue, snarare är det en Adelaide. Vi tycker dock såpass mycket om den att vi väljer att ta med den under quarter brogue-definitionen. Den har trots allt en perforerad cap toe. Mycket fin till grå eller mörkblå kostym i tunn ull.

7. Carlos Santos Classic Oxford

Skoaktiebolagets budgetalternativ är portugisiska Carlos Santos. Denna klassiska oxfordsko har dainitegummisula som möjliggör en flitigare användning under senhösten.

8. Andres Sendra Snuff Suede

Svenska The Sabot slog nyligen upp portarna till sin hemsida med ett mycket imponerande utbud. Andres Sendra från Spanien är deras lågprisalternativ. Quarter broguen ovan är i snuff suede och har randsydd lädersula.

9. Antonio Meccariello Optio 2

Listans kanske vackraste sko kommer från italienska Antonio Meccariellos spetslinje Argentum Dux. Cap toen är delikat perforerad och den vackra fiddle back-sulan ger en känsla av lyx. Antonio Meccariello har utvecklat en egen form av randsömnad som innebär att sömmen fästs direkt i bindsulan vilket undanröjer den så kallade kanvasribben. Effekten blir ett slags mellanting mellan maskin- och handsömnad. Högre kvalitet till ett fint pris.

(Visited 714 times, 1 visits today)