Kashmirtröjor är en stämningshöjare och passar lika bra till jeansen som till de finare flanellbyxorna. Även under kostym i ett något grövre material kommer den till sin rätt och således har kashmirtröjor ett brett användningsområde. Vi har valt ut sju av våra favoriter för hösten 2017.

Kashmirtröjor har de senaste åren blivit allt vanligare bland leverantörerna. Nuförtiden ser vi märken som H&M, Uniqlo och Massimo Dutti tillhandahålla en mänd varianter. Precis som alla kläder varierar priserna på kashmir, liksom kvaliteten, men gemensamt för alla hundraprocentiga kashmirtröjor är dess mjukhet.

Materialet kommer från getter i vissa regioner av världen, ursprungligen Kashmir, som är en provins i norra Indien med gränsland till Pakistan och Kina. Ofta lever dessa getter i mycket kallt klimat och det är deras mjuka underullsfibrer som används. Samlingsnamnet på getterna är kort och gott kashmirgetter. Den allra finaste ullen kommer ifrån getternas hals och bukparti där fiberlängden är som allra längst och mjukast.

Man kan idag hitta kashmirull i en mängd olika klädesplagg, inte minst halsdukar och tröjor. Materialet har alltid varit hett eftertraktat men har som sagt fått ett uppsving i tillgänglighet och bredd: nuförtiden ser man inte sällan hoodies, sweatpants, t-shirts, kortärmade pikétröjor och zipcardigans i materialet. Dock, för oss så är den rundhalsade tröjan det mest klassiska när det kommer till kashmir. V-ringat är också en klassiker, men det kräver ofta ett synligt plagg under. Därför är de sju kashmirtröjor vi valt ut med rund hals.

7 kashmirtröjor till hösten

Härligt himmelsblå färg från H&M. Kombinera med ljust sandfärgade byxor eller grå flanell.

Ribstickad kashmirtröja från brittiska Anderson & Sheppard, listans lyxvariant. Ljuvlig, ljusblå färg.

Uniqlo har liksom H&M en generös prisbild på sina kashmirtröjor. Denna buteljgröna passar utmärkt till grått och mörkblått.

Johnstons of Elgin är bland de främsta i världen på ulltröjor. Denna gröna färg är användbar till det mesta i garderoben.

 

Vårt mest galna alternativ kommer från Ralph Lauren. Men den har något, vad vet vi inte!

 

Asket.com erbjuder fler storleksalternativ i sina tröjor samt har tagit bort mellanhänder för en bättre prisbild. Den ljusbeige kashmirtröjan är en sann klassiker.

Softgoat har ett imponerade utbud tröjor där alla är i kashmir. Här i klassisk marinblå.

 

Huvudbild: Brunello Cucinelli
Källa: ne.se

(Visited 574 times, 1 visits today)