Nu är den nästan här, vintern. Gårdagen bjöd på snöstormar och minusgrader och så lär det fortsätta ända fram till mars. Kanske inte riktigt, men kallare, det blir det. Det är inte alltid enkelt att bevara stilen i de mer extrema temperaturerna men ett utmärkt plagg för de riktigt kalla dagarna är parkasen. Därför presenterar vi idag 10 parkas till vintern.

Rocken är stiligare än parkasen, det håller nog de flesta med om. Men vid fem minusgrader och mer, kanske även rak motvind i ansiktet, är ullrocken inte alltid tillräcklig för att hålla värmen. Vi förespråkar såklart stilrenhet i de allra flesta situationer men att frysa är otrevligt, liksom att vara underklädd. Lösningen kan vara en parkas med dun och fjäder i fodret.

Per defintion är en parkas en knälång jacka, för både kvinnor och män, med pälsbeklädd huva. Det var inuiterna som var först med den och detta avslöjar dess värmande natur. Då bestod den av ren- eller sälskinn och vaxades ibland med fiskolja för att bevara vattentätheten. Nuförtiden är det såklart vanligare med andra material, och det är också vanligt med syntetisk päls eller ingen päls alls, och längden tummas det ibland också på. Men gemensamt för dem alla är huvan, den längre passformen och dess värmande natur.

10 parkas till vintern

 

Från Whyred kommer denna stilrena parkas med militäriskt snitt i brun ull och huva i dark navy. Kan absolut bäras till kostym.

Från Freemans Sporting Club kommer denna olivfärgade parkas i vaxad bomull med avtagbart innerfoder för förlängt användningsområde. Lös passform och kanske allra snyggast till jeans och ett par boots eller sneakers.

Listans dyrgrip är denna gröna parkas från Loro Piano. Exteriören är behandlad med märkets Storm System®-beläggning så att den är vind- och vattentät, men den behåller fortfarande andningen. Inuti är det ren kashmir för total värme och komfort.

NN07 har de senaste åren specialiserat sig på tekniska ytterplagg och modellen Bill i mörkblått är precis en sådan. Bomulls- och nylonblandningen gör den vatten- och vindtät, och de smart placerade fickorna gör att den kan användas i mer ruffa miljöer också.

Woolrich gör en av våra favoritparkas i form av deras klassiska Arctic Parka. Denna variant är också gjord i ”Storm System Loro Piana Wool” som är ett mycket värmande, vattentätt och tåligt ull, dessutom mjukt och i mycket hög kvalitet. Går förmodligen inte att frysa i. Mörkblå och stilren.

En annan variant av Woolrich’s Arctic Parka är den i laminerad bomull, vattentät och avsedd för stadsbruk. Jackan klarar ner till 40 minusgrader tack vare sin rika dun- och fjäderblandning. Ockrafärgen är perfekt till grått och mörkblått.

Från Italien hittar vi denna parka från Aspesi som är duktiga på funktionella och stilrena ytterplagg. Denna parkas i grönt har ett yttre i polyamid och polyester och foder i Thermore som står emot vind mycket bra.

Italienska ytterplaggs-specialisten Hetregó presentear en härligt grön parkas med gåsdun och avtagbar päls.

Även Herno är italienska, och de är också specialister på ytterplagg avdelning högre skolan. Denna parka är i en grå kashmirblandning och håller dig varm i den bitande kylan.

Från Gant Rugger kommer listans sista parkas som är en mer lekfull variant i petrolblå med kontrasterande knappar och orange innerfoder.

Undertecknad i parkasen från Whyred, styling av Hugo Stockholm

(Visited 794 times, 1 visits today)